Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 september, 2018 - 07:10
  • Enprocentsregeln kan följas för att köpa konst till offentliga utrymmen. Arkivfoto: Eva Nyberg

Stan planerar ändring av enprocentsregeln

Mariehamns stad funderar som bäst på att förändra den så kallade enprocentsregeln. Regeln som staden följer i dag innebär att en procent av investeringsbudgeten för ny-, om- och tillbyggnationer ska gå till konstnärlig miljögestaltning.

 Nu funderar man på att istället applicera en regel om att 0,7 procent av stadens årliga investeringsbudget ska gå till konst.
- Då blir det ett jämnare flöde av pengar och det blir enklare att planera vilka konstnärliga utsmyckningar man vill satsa på, säger kultur- och fritidsdirektör Fredrika Sundberg.
Andra fördelar som en ändring i regelverket medför är att staden kan välja att köpa in konst till befintliga fastigheter även om inget byggprojekt pågår i dem, och man kan välja att satsa på konstverk i utemiljö. Kultur- och fritidsnämnden diskuterar den här frågan på nästa möte, och förslaget inför mötet är att man ska återremittera ärendet för att ta in åsikter från Ålands konstmuseum, infrastruktursektorn och stadskansliet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »