Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 9 september, 2024 - 09:51Uppdaterad: måndag, 9 september, 2024 - 12:27
  • Staden får inte bedriva skyddsjakt på vitkindade gäss. Arkivfoto.

Stan får inte tillstånd för skyddjakt på gäss

Landskapsregeringen avslår Mariehamns stads ansökan om skyddsjakt på vitkindad gås.

Landskapsregeringen skriver i sitt beslut att staden inte i tillräcklig utsträckning undersökt alternativ till skyddsjakt. 

Mariehamn ville också ha tillstånd att bedriva skyddsjakt på kanadagås. Landskapsregeringen skriver att skyddsjakt på kanadagås är tillåten mellan 15 juli och 14 augusti för att förhindra allvarlig skada, för att trygga människors hälsa och säkerhet eller för att skydda odling. Allmän jakt på kanadagås är tillåten mellan 15 augusti och 31 december. Men enligt landskapsregeringen förekommer kanadagås sällan på stadens stränder.  

Ålands Radio har tidigare berättat att staden sökt tillstånd att få bedriva skyddjakt i första hand vid Backeberg sportfält, Nabbens badplats, Mariebads badstrand, Baltic friidrottsarena och området vid den nya dagvattendammen vid museet. Landskapsregeringen skriver i sitt beslut att staden inte i tillräcklig utsträckning undersökt alternativ till skyddsjakt. 

En alternativ åtgärd som Mariehamns stad har vidtagit för att skrämma gässen, och som vi berättat om tidigare, är att man köpt in en uppstoppad räv och tillverkat några rävar i plywood som man flyttat runt på olika platser.  

Artikeln har uppdaterats kl 10:39 med information om kanadagässen

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »