• Det finns ännu några av de sittande lagtingsledamöterna som är osäkra på om de ska söka jobb i borgen ännu en gång. Arkivbild
Liberalen John Holmberg
Publicerad: onsdag, 4 september, 2019 - 15:19, uppdaterad: onsdag, 4 september, 2019 - 16:38

Ställa upp i valet eller inte?

Snart har alla sittande lagtingsledamöterna gett besked om sin eventuella kandidatur, men det är fortfarande några som är osäkra.

Lars Häggblom (Ob) har bestämt sig för att ställa upp i lagtingsvalet i oktober medan Torsten Sundblom(Lib) inte ställer upp.
-Jag har hållit på med kommunalpolitik och landskapspolitik i så många år att det är dags att fundera på annat, säger Torsten Sundblom som suttit tre mandatperioder i lagtinget. John Holmberg (Lib) ger klart besked i slutet av veckan. Han har ännu lite funderingar kring sin insats under den pågående perioden.

-Jag har inte varit helt nöjd med min insats och vill kunna följa min inre röst mer än vad jag gjort, säger han.

Något partibyte är inte aktuellt, men han säger att det blir en del kompromissande när man sitter med i ett regeringsblock med tre partier med i vissa fall stora ideologiska skillnader. Inte heller talman Gun-Mari Lindholm (MSÅ) och vicetalman Viveka Eriksson (Lib) har bestämt sig, utan meddelar senast när listorna ska vara inne. Ålands radio har försökt nå Fredrik Fredlund.

Fler Nyheter

Åländsk Demokrati lanserar sina sista fem kandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi går till val med tolv kandidater allt som allt, tre gånger fler än senast, så tillväxt torde vi väl vara bäst på, säger Stephan Toivonen, partiordförande för ÅLD.

Åtalas för våldtäkt i bastu

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en bastuavdelning i ett flerfamiljshus i Mariehamn. Händelsen ska ha inträffat i februari 2018.

Hållbart Initiativ presenterar nio nya Lagtingskandidater

Hör en inläst version av nyheten
- Vi är väldigt nöjda dels med att vi kan gå till val med en helt jämställd lista, och att majoriteten av våra kandidater själva sökt upp oss och velat vara med. Det känns som en stor vinst, säger partiets talesperson Alfons Röblom.

Kliver av som vd för Ålands radio

Agneta Mattsson kommenterar förslaget på omorganisation.
Enligt Ålands Radio och TV Ab:s nuvarande vd Agneta Mattsson har hon och styrelsen tillsammans sett över frågan om omorganisation på Ålands radio och TV varpå hon sedan tillsammans med styrelseordförande Mia Hanström sett över olika förslagsmodeller.

Implementering av ny grundskolelag

Tony Asumaa, utbildningsminister (liberalerna) intervjuas:
En ny landskapslag för barnomsorgen och grundskolan på Åland är under beredning och beräknas träda i kraft i januari 2021. Landskapsregeringen har därför tagit fram en plan för en implementeringen av den nya lagen.

De kommunerna har lockat fler kandidater

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Fem åländska kommuner lockar i år fler kandidater till kommunalvalet jämfört med valet 2015 - Jomala, Brändö, Lumparland, Sottunga och Vårdö.

Socialdemokraterna presenterade sista kandidaterna

nyhetsnotis i ljudformat:
Ålands socialdemokrater presenterade i dag sina sista kandidater till höstens lagtings- och kommunalval. Det är en skara som brinner för frågor för arbetare, ungdomar och folk med funktionsvariationer.

Norra Åland planerar gemensam barnomsorgsledare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Norra Ålands högstadiedistrikt planerar att tillsätta en gemensam barnomsorgsledare för distriktet.

Ålands Radio och TV Ab omorganiserar

Styrelseordförande Mia Hanström förklarar bakgrunden till omorganiseringen:
Ålands Radio och TV Ab kommer att rekrytera en ny vd. En enig styrelse ser ett behov av en omorganisering för att stärka både tekniken och administrationen i syfte att modernisera, digitalisera och effektivisera.