• Ingrid Zetterman (L), stadsstyrelsens ordförande. Foto: ÅRTV
  • Sirkka Wegelius, stadsarkitekt. Foto: ÅRTV
Ingrid Zetterman intervjuas (från Åland idag)
Ingrid Zetterman intervjuas av Felix Quarnström:
Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: fredag, 14 februari, 2020 - 13:42, uppdaterad: fredag, 14 februari, 2020 - 17:29

Stadsstyrelsen väljer Wegelius centrumplan

Stadsstyrelsen går emot stadsutvecklingsnämnden i frågan om delgeneralplanen och beslöt att gå vidare med stadsarkitektens och kanslichefens förslag till stadsplan.

I omröstningen understödde sju av nio ledamöter att gå emot det liberalare ändringsförslaget som nämnden med en knapp majoritet röstade för i slutet av januari.
Det innebär bland annat att Ömsen inte får rätt att riva Boreniuska huset.
- Stadsstyrelsens främsta mål har varit att föra den här frågan framåt så att vi kan ta itu med andra processer. Frågan om centrumplanen har blivit otroligt känslomässig och komplex med en stor ideologisk dimension och jag är glad över att diskussionen var väldigt saklig den här gången, säger Ingrid Zetterman (Lib), stadsstyrelsens ordförande.
Samtidigt säger Zetterman att det är omöjligt att avgöra hur länge det kan ta innan en plan kan antas, eftersom man kan förvänta sig fler besvär och återremitteringar.
Ralf Knahpe, fastighetsutvecklare på Ömsen, vill inte ge någon kommentar i nuläget.

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.