Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 11 januari, 2019 - 12:45Uppdaterad: fredag, 11 januari, 2019 - 14:42
  • Stadsstyrelsen godkänner lättare parkeringskrav. Ändringarna berör i huvudsak centrum. Ärendet ska ännu vidare till stadsfullmäktige. Foto: Hasse Persson-Bru.

Stadsstyrelsen godkänner lättare parkeringskrav

Mariehamns stadsstyrelse beslutade på sitt möte igår att lätta på parkeringskraven för att inte beslasta nybyggnation i staden lika mycket som tidigare. Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander, moderat, menar att det i genomsnitt är en 30 procentig minskning på kraven om hur många bilplatser som måste finnas i relation till antalet kvadratmeter som en byggnad har.

Han säger att orsaken till ändringarna är att man länge tyckt att kraven har varit för stränga och att det är svårt att bygga parkeringsplatser på det sättet som man skulle vilja främst i centrala Mariehamn.

- Blir kalkylen allt för besvärlig blir det ingen byggnation. På det här sättet underlättar man lite för de som vill bygga, säger han.

Stadsstyrelsen godkände de nya reglerna med en justering.

- Kravet för caféer och restauranger var en bilplats per 10 sittplatser men vi ändrade det till en bilplats per 20 sittplatser, säger Silander.

Ändringarna berör i huvudsak centrum. Under mötet diskuterades också friköp av parkeringsplatser och styrelsen godkände sänkta prislistor. Stadsfullmäktige behandlar ärendena vidare i slutet av januari.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »