• Partierna i stadsfullmäktige tycker det finns en obalans mellan politisk makt och politiskt ansvar i staden. Arkivfoto.
Roger Jansson (MSÅ) och Ingrid Johansson (L) debatterade frågan om en ny förvaltningsstadga i Åland idag-studion
Publicerad: onsdag, 30 januari, 2019 - 17:18, uppdaterad: onsdag, 30 januari, 2019 - 17:28

Stadspolitiker vill se bättre balans mellan makt och ansvar

Stadsfullmäktiges alla partier har enats om att stadens förvaltningsstadga behöver ses över inför nästa mandatperiod som börjar den 1 januari 2020.

På gårdagens stadsfullmäktigemöte lämnade man in en gemensam motion om detta, och i den skriver man att det under den pågående mandatperioden förekommit upprepade problem som grundar sig på en obalans mellan politisk makt och politiskt ansvar. Man skriver att medborgarna uppfattar att politikerna har fullt ansvar även i frågor där makten genom den nu gällande förvaltningsstadgan eller delegeringsbeslut överförts på tjänstemannaledningen.
- Det finns därför orsak att i förvaltningsstadgan se över hur en bättre balans kan uppnås mellan makt och ansvar, att överse hur stadens förtroendevalda bättre kan leva upp till de krav som allmänheten ställer på dem. Det finns också oklarheter avseende likadana eller likartade formuleringar i stadgan om olika beslutsnivåers ansvar och beslutsmakt, skriver partierna.

De föreslår nu att stadsstyrelsen tillsätter en politisk kommitté som kan ta fram ett förslag till ny förvaltningsstadga.

Fler Nyheter

Ett femtiotal brott gav flera unga män fängelsedomar

Nyhetsnotisen i ljudform:
Idag kom domen mot 5 unga män som bland annat brutit sig in på Pub Stallhagen och Germundö alpin. Männen dömdes på ett femtiotal olika åtalspunkter efter en rättegång med 10 olika målsäganden i Ålands tingsrätt.

Ålänningar handlade på drogsajt

Nyhetsnotisen i ljudform:
Ett antal ålänningar finns bland de tusentals brottsmisstänkta som Tullen, Centralkriminalpolisen och polisinrättningar i Finland utreder efter ett beslag mot näthandelsplatsen Silkkitie. Där har man kunnat köpa och sälja bland annat narkotika, dopningsmedel och i viss mån vapen.

Centerveteraner om regeringskrisen: Brett missnöje eller ”paybacktime”?

Centerns Roger Nordlund och Harry Jansson:
-Det är en stark åtgärd och det måste finnas ett bredare missnöje i grunden, säger talman och Roger Nordlund (C ) om regeringskrisen i Helsingfors.

LR ger fortsatt stöd för förnyelsebart bränsle

Nyhetsnotisen i ljudform:
Landskapsregeringen har beslutat att 60 000 euro ska reserveras i budgeten för att landsortsbussarna ska fortsätta köra med förnyelsebart bränsle även under 2020.

MGF kan bli årets förening i svenskfinland

Nyhetsnotisen i ljudform:
Mariehamns gymnastikförening kan bli årets förening i svenskfinland. Dom är nominerade tillsammans med orienteringsklubben OK Trian från Östnyland och friidrottsföreningen Vasa IS.

Passivt agerande bakom ÅMHMs långa handläggningstider

Socialminister Wille Valve:
Orsakerna till de långa handläggningstiderna inom ÅMHM är bland annat passivt och ineffektivt agerande samt bristande rutiner. Det konstateras i en ny revisionsrapport som gjorts av revisionsbyrån BDO på uppdrag av landskapsregeringen.

Man åtalad för flera fall av bedrägeri

Nyhetsnotisen i ljudform:
I dag stod en man åtalad för flera fall av bedrägeri och förskingring. Mannen har bland annat anställt en annan person att jobba för honom i ett företag som inte finns.

Kvinna hotade annan kvinna med stryk

Nyhetsnotisen i ljudform:
En 19-årig kvinna har av tingsrätten dömts för olaga hot och två fall av olovlig körning. I april hotade hon en annan kvinna på dennas arbetsplats.

Hjulström fyra i EM

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Styrkelyftaren André Hjulström blev fyra i EM i +120 kg-klassen i klassisk styrkelyft i U23 i Kaunas, Litauen.