• Partierna i stadsfullmäktige tycker det finns en obalans mellan politisk makt och politiskt ansvar i staden. Arkivfoto.
Roger Jansson (MSÅ) och Ingrid Johansson (L) debatterade frågan om en ny förvaltningsstadga i Åland idag-studion
Publicerad: onsdag, 30 januari, 2019 - 17:18, uppdaterad: onsdag, 30 januari, 2019 - 17:28

Stadspolitiker vill se bättre balans mellan makt och ansvar

Stadsfullmäktiges alla partier har enats om att stadens förvaltningsstadga behöver ses över inför nästa mandatperiod som börjar den 1 januari 2020.

På gårdagens stadsfullmäktigemöte lämnade man in en gemensam motion om detta, och i den skriver man att det under den pågående mandatperioden förekommit upprepade problem som grundar sig på en obalans mellan politisk makt och politiskt ansvar. Man skriver att medborgarna uppfattar att politikerna har fullt ansvar även i frågor där makten genom den nu gällande förvaltningsstadgan eller delegeringsbeslut överförts på tjänstemannaledningen.
- Det finns därför orsak att i förvaltningsstadgan se över hur en bättre balans kan uppnås mellan makt och ansvar, att överse hur stadens förtroendevalda bättre kan leva upp till de krav som allmänheten ställer på dem. Det finns också oklarheter avseende likadana eller likartade formuleringar i stadgan om olika beslutsnivåers ansvar och beslutsmakt, skriver partierna.

De föreslår nu att stadsstyrelsen tillsätter en politisk kommitté som kan ta fram ett förslag till ny förvaltningsstadga.

Fler Nyheter

Het debatt i lagtinget om Ålands 10 miljoner

Vice lantråd Camilla Gunell och oppositionens Harry Jansson
Blir det tio miljoner eller inte? Den frågan ställdes många gånger av oppositionen när ändringen av självstyrelselagen debatterades i lagtinget.

Snabbuss mellan Godby och Mariehamn kan bli verklighet

Röde orms vd Uffe Grüssner
Ålandsbussen ab, ett dotterbolag till bussbolaget Röde orm ab, ansöker om att få starta en ny busslinje mellan Mariehamn och Godby.

Den åländska vårjakten tas upp i EU-domstolen

Jaktförvaltare Robin Juslin
Landskapsregeringen har mottagit en skrivelse från den Europeiska unionens domstol där landskapsregeringen får möjlighet att bemöta kommissionens talan gällande vårjakten på guding.

ÅMHM om Gästhem Kronan: ”Måste åtgärdas”

ÅMHM har tagit ett beslut i frågan om Gästhem Kronan, där man hittat mikrober som indikerat fuktskada.

Stefan Aspberg är projektledare för 100-årsjubiléet

Stefan Aspberg från Sverige har utsetts till projektledare för självstyrelsens 100-årsfirande.

Extra stängsel blev lösningen för grisbönder

Grisbönderna Ronja Brenner och Andreas Nordlund:
Med ett nytt stängsel kan grisarna på Nygårds fortsätta att böka utomhus i Sundsskogarna, utan risk för att smittas av svinpest eller bryta mot EU:s regler.

Man dömd för drograttfylleri

En 32-årig man dömdes i fredags i Ålands tingsrätt för rattfylleri och straffbart bruk av narkotika.

Böter för att ha kört påverkad av amfetamin

En 26-årig kvinna dömdes nyligen av Ålands tingsrätt för straffbart bruk av narkotika och rattfylleri, till 26 dagsböter på totalt 1.690 euro för att ha kört bil påverkad av amfetamin.

Överkonsumtion en stor miljöbov i garderoben

Textil- och hållbarhetsexpert Anna-Lisa Persson berättar mera:
Textil- och klädkonsumtionen ökar ständigt i vår del av världen och i takt med det blir kläderna ofta bara billigare. Hållbarhet inom textilier var temat i lördags när textil- och hållbarhetsexperten Anna-Lisa Persson besökte Åland och föreläste kring siffror och myter om textil.