Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 15 oktober, 2024 - 05:48Uppdaterad: tisdag, 15 oktober, 2024 - 10:08

Stadsarkitekten hördes inte om Alandicas reklamfasad – “Kan bli lyckat men kan också skita sig”

Nya Ålands satsning med en 400 kvadratmeter stor annonsyta på Alandicas fasad påverkar Mariehamns stadsbild. Stadsarkitekt Dominicus Björkstam är inte odelat positiv till förändringen.    

– Det kan bli en jättelyckad lösning men det kan också, så att säga, skita sig. Det kan utvecklas till någonting som inte blir attraktivt för stadsbilden, säger han.  

Stadsarkitekten borde ha hörts i samband med att staden beviljade tillstånd för reklamväggarna, som består av led-lampor, men på grund av en miss blev så inte fallet. Det beklagar Björkstam med tanke på likabehandlingsprincipen.  

– Det är jättesynd att så skedde. Det kan ju öppna upp för andra aktörer som vill göra likadant, säger han.   

Björkstams åsikt är att det borde vara Alandicas evenemang som reklamförs på fasaden, men någon sådan begränsning har alltså inte Nya Åland att förhålla sig till i det tillstånd de fått av staden. Nu hoppas han att staden kan föra en dialog med Nya Åland om fasaden med tanke på stadsbilden.   

I dag saknas detaljerade regler för till exempel fasadbelysningar i Mariehamns stad.  

– Under hösten kommer vi att starta en förnyelseprocess av vår byggnadsordning. Vi måste ta ställning till också sånt som fasadbelysning, säger Björkstam.   

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »