Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 augusti, 2019 - 16:47Uppdaterad: fredag, 23 augusti, 2019 - 17:05
  • Ulf Simolin. Arkivfoto: Sara Lindroos.

Stadens miljösamordnare vill ha en båtbottentvätt

I samband med nya projekt i Östra hamnen bör Mariehamns stad överväga möjligheterna att i samarbete med privata aktörer etablera en båtbottentvätt.

Det anser stadens miljösamordnare Ulf Simolin, som säger att Slemmern på grund av sin slutna natur är känslig mot mikroplaster och giftiga båtbottenfärger.

- Färgerna har blivit mindre farliga med åren, men de är ju gjorda för att främst havstulpaner inte ska kunna leva på båtbottnen, så harmlösa är de ju inte, säger Simolin.

En tänkbar lösning skulle vara att staden gratis upplåter en plats för båttvätten till någon entreprenör som vill tillhandahålla en.

- Det är en diskussion vi måste börja överväga att ha, säger Simolin.

En sådan anläggning skulle dessutom kunna kombineras med en så kallad skärmbassäng för att skydda Slemmern mot föroreningar från Mariehamns dagvattenflöden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »