Kai Söderlund och Harry Jansson:
Publicerad: onsdag, 4 december, 2019 - 14:36, uppdaterad: onsdag, 4 december, 2019 - 16:20

Staden vill säga upp RÅL-avtal

Staden vill säga upp avtalet gällande samarbete inom brand- och räddningsväsendet med Jomala kommun. Det skriver Mariehamns stads infrastrukturdirektör Kai Söderlund i ett pressmeddelande.

Staden tillhandahåller i dagsläget beredskap och uttryckning till närområden kring Mariehamn i Jomala kommun. Ett avtal som gjordes i väntan på en gemensam räddningsmyndighet.

-Vi hade hoppats på en gemensam lösning, men nu har vi inte det och då måste vi se över frågan, säger Kai Söderlund.

Kommunstyrelsens ordförande i Jomala, Harry Jansson tycker uppsägningen av avtalet är olyckligt och tror att det är en direkt orsak av att den gemensamma räddningsmyndigheten inte blev av.

-De är sura nu och det här är ett resultat av att det inte gick att förverkliga, säger Harry Jansson. Ärendet kommer upp i infrastrukturnämnden nästa vecka med ett förslag om att staden säger upp avtalet.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.