Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 31 januari, 2018 - 14:40Uppdaterad: onsdag, 31 januari, 2018 - 17:14
  • Mer än häften av åttorna och niorna får inte den hjälp de behöver av skolpsykologen. Arkivfoto: Ida Jansson.

Special: Enkätröster om hälsa i skolan

Över 50 procent av eleverna i årskurs 8 och 9 säger att de inte fått den hjälp de behövt av en skolpsykolog.

Drygt 35 procent av eleverna i grundskolan säger även att de inte har fått den hjälp de behövt från skolhälsovården.

- Det är mest oroande. Det vi måste göra nu är att ta reda på var någonstans det brister. Vi kommer att följa upp det, säger social- och hälsominister Wille Valve, moderat.

Problemen har kommit fram genom enkätundersökningen Hälsa i skolan som genomfördes 2017 med grundskoleelever och gymnasieelever. Det finns även problem hos Ålands lyceum och Ålands yrkesgymnasium, 43 respektive 47 procent säger att de inte fått den hjälp de behövt av en skolpsykolog.

Hälsa i skolan visar också att rökningen har minskat, fler ungdomar är nyktra och eleverna trivs i skolan. Men många unga tjejer säger att de mår dåligt, och nästan en tredjedel av tjejerna på Ålands yrkesgymnasium säger att de upplever medelmåttig eller svår ångest.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »