Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 juli, 2022 - 06:12Uppdaterad: onsdag, 27 juli, 2022 - 11:47
  • De som hemskolar sina barn har tillgång till skolbyggnaden. Arkivfoto.

Sottunga upplever problem med utvärdering av hemskolade barn

Sottunga kommun upplever problem med hur utvärderingen av hemskolade barn ska gå till.

De senaste åren har flera familjer som hemundervisar sina barn flyttat till Sottunga. Varför de valt flytta till Sottunga är inte helt klart enligt kommunstyrelsens ordförande Björn Rönnlöf, men en bidragande faktor är antagligen att de fick möjlighet att hyra bostäder för halva priset under första året.

Problemet som uppstått för kommunen är hur utvärderingen av barnens kunskaper ska skötas för att säkerställa att läroplikten uppfylls. Detta är dock ingenting som de som hemundervisar upplever som ett hinder.

- Den läraren behöver inte vara stationerad här utan kan komma ut, nu har de varit ute två dagar, säger Elsa Cederlund som flyttat till Sottunga från Jämtland i Sverige för att hemundervisa sitt barn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »