Publicerad: torsdag, 9 april, 2020 - 11:10

Socialnämndsordförande kritiserar lärare

Socialnämndens ordförande i Mariehamn, Conny Nylund, får kritik för att han uppmanar lärare att fundera över sitt yrkesval.

”Efter att ha skickat ett meddelande gällande mina tankar till berörda lärare så framgår det tydligt vilka som verkligen jobbar inom rätt yrke”. Så skriver ordföranden för Mariehamns socialnämnd, Conny Nylund, i ett inlägg på Facebook. Inlägget är offentligt, vem som helst kan läsa det.

Inlägget kretsar kring det it-system för utbildningsuppföljning som Mariehamns stad använder, Wilma. I stället för att ge muntliga anmärkningar ska lärare dela ut anmärkningar i form av markörer, prickar, i datorprogrammet, prickar som både elever och föräldrar kan se. Conny Nylund kallar metoden ”pennalism” och att elever borde stöttas snarare än kritiseras. Speciellt i nu i kristider.

För uttalandet får Conny Nylund kritik från lärarkåren, just på grund av förtroendeposten som ordförande för socialnämnden.

- Han får visst tycka vad han vill, men inte offentligt. Han har en sådan position som ordförande för en mycket stor nämnd i staden. Det beaktat bör man tänka till innan man uppmanar människor att söka nytt arbete. Politiker är offentliga personer, inte bara på möten, säger Sune Alén, lärare och huvudförtroendeman för Akava Åland inom Mariehamns skolor.