Publicerad: torsdag, 10 oktober, 2019 - 12:39

Socialnämnden behöver mer pengar

Socialnämnden i Mariehamn anhåller om ett tillägsanslag på 910 000 euro för budgetåret 2019. Barnomsorgen har överskridt sin budget med 250 000 euro, på grund av kostnader som uppstod för de 16 daghemsplatser som skapades när Flaggskeppet stängdes och verksamheten flyttade till det nya daghemmet Skogskullen.

Äldreomsorgen har förbrukat 160 000 euro för mycket, bland annat på straffavgifter till ÅHS för att staden ej kunnat erbjuda plats för klinikfärdiga patienter. Man har också tvingats köpa vårdplatser i andra kommuner .

Inom socialservicesektorn har budgeten för barnskydd, handikappservice och beroendemottagningens institutionsvård överskridits med 500 000 euro.

-Det är mycket pengar och det är beklagligt, men det handlar om sådant som uppstått efter att budgetramen klubbades i juni 2018. Det säger Ulf-Peter Westmark, som är ordförande för socialnämnden i Mariehamn.

Samtliga avdelningar har nu fått anvisningar om att spara in på bland annat materialinköp, inköp av tjänster och fortbildning.

Fler Nyheter

Centern får informellt grönt ljus för regeringsförhandlingar

Veronica Thörnroos C) intervjuas av Felix Quarnström
Alla partier ger sitt stöd till att Centern efter valet tar initiativet i de informella regeringsförhandlingarna. Det säger partiordförande Veronica Thörnroos efter att partiets styrelse under måndagkvällen höll sitt första möte efter valet.

Delvis landskapsägda Flexens rekryterar energikonsult

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Flexens Ab rekryterar Juhani Riikonen som energiexpert. Enligt ett pressmeddelande, från det delvis landskapsägda bolaget, ska han bland annat bygga...

Tre ministrar petas av väljarna

Nordberg och Valve om gårdagens valresultat:
Den avgående regeringen har tre ministrar som inte kommer in i lagtinget på eget mandat nästkommande period. Det handlar om Moderaternas Wille Valve och Mika Nordberg samt Liberalernas Mats Perämaa.

Centern störst i 13 kommuner, färre kvinnor och lägre medelålder

Statsvetaren Siv Sandberg:
Endast nio av de 30 invalda lagtingsledamöterna är kvinnor, det här är en förändring från senaste lagtingsval 2015 då tio kvinnor blev invalda. Procentuellt betyder det här att lagtinget består till 30 procent av kvinnor vilket kan jämföras med Finlands riksdag som består av 47 procent kvinnor och Sveriges riksdag som består av 46,13 procent kvinnor.

2.500 euro i böter för sjöfylleri

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man i 55-årsåldern dömdes i onsdags av Ålands tingsrätt för sjöfylleri till 45 dagsböter om 57 euro, totalt 2.565 euro.

Dålig information orsakade långsam rösträkning

Robert Sundström är centralvalnämndens ordförande:
Tre ersättare i centralvalnämnden visade sig vara jäviga när räkningen av förtidsrösterna skulle inledas klockan 12 på valdagen.

Fiskrök orsakade garagebrand

En fiskrök har orsakat en brand i ett garage i Godby under natten mot lördag.

Vem blev röstmagnet i din kommun?

Martina Eriksson rapporterar om kommunernas röstmagneter:
Kommunernas respektive röstmagneter representerar flera olika partier. I Saltvik, Finström, Jomala, Lemland, Vårdö och Sund kommer kandidaterna som fick flest röster från Centern.

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.