• Socialdemokraternas Camilla Gunell var märkbart besviken då valresultatet stod klart. Foto: ÅRTV.
  • Liberalernas Katrin Sjögren. Foto: ÅRTV.
  • Moderaternas Annette Holmberg-Jansson. Foto: ÅRTV.
Camilla Gunell och Annette Holmberg-Jansson:
Publicerad: måndag, 21 oktober, 2019 - 07:16, uppdaterad: måndag, 21 oktober, 2019 - 07:43

Socialdemokrater, liberaler och moderater valets förlorare

De partier som bildat landskapsregering de senaste fyra åren backade alla i lagtingsvalet i går. Socialdemokraterna tappade två mandat från fem till tre, liberalerna tappade ett mandat från sju till sex och moderaterna tappade ett mandat från fem till fyra.

Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell var märkbart besviken.

-Kanske vi drivit våra förändringsprocesser för snabbt och möjligen har Hållbart initiativ tagit röster från oss, säger Camilla Gunell.

Liberalernas Katrin Sjögren säger att hon tror att resultatet kommer att kännas okej om någon dag.

-I regeringsställning har vi haft en mandatperiod fullspäckad med svåra frågor, vi hade hoppats på sju mandat men fick sex stycken. Det som inte känns bra är att flera erfarna liberaler föll ur, säger Sjögren.

Även moderaternas partiledare Annette Holmberg-Jansson är besviken.

-Vi vet att vi är svaga i skärgården och på landsbygden, men jag är inte nöjd. Jag tror att konkurrensen mellan våra kandidater varit för stor och det kostar alltid på att sitta i regeringsställning.

Fler Nyheter

“Liberalerna var inte önskvärda i regeringsförhandlingarna”

Katrin Sjögren:
Varken Camilla Gunell (S) eller Katrin Sjögren (L) är förvånade över den regeringsbas som idag presenterades.

Sandberg: "Vinnarnas regering"

Siv Sandberg:
Vinnarnas regering och en regering som vänder högerut. Så kan den nya regeringsbasen som presenterades i dag sammanfattas enligt Siv Sandberg, statsvetare och forskare vid Åbo Akademi.

Inkommande post väntas bli försenad

Eivor Granberg:
Betydande förseningar i postgången väntas även drabba ålänningarna, med anledning av den strejk som i dag inleds i riket inom den finländska posten, Posti.

Nominera till Årets senior

Äldrerådet i Mariehamn har sedan 2011 delat ut utmärkelsen Årets senior och den som premieras får dela ut en summa på 200 euro till en ideell förening som Årets senior anser gör ett gott arbete för våra medmänniskor.

Pensionärer, flyktingar och gasbilar i ÅD-motioner

Stephan Toivonen kommenterar regeringsbasen:
Ett skattefritt pensionsarvode på 100 euro till alla som lyfter folkpension, sjukpension eller som av olika orsaker inte längre erhåller inkomstrelaterad ersättning. Detta istället för den summa på 1,8 miljoner för avdrag på löne-och pensionsinkomster som finns i den avgående landskapsregeringens budgetförslag för år 2020.

"Bergstrukturen är närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp"

Förhållandena i bergstrukturen i farleden utanför Degerby på Föglö är "närmast att jämföras med en frusen tvättsvamp". Det skriver Bengt Eriksson , projektledare på Byggab som tilldelats uppdraget att bygga en bro mellan Gripö och Deberby, i en insändare i dagens lokaltidningar.

Sju nya i lagtinget efter regeringsbildningen

Moderat samlings två ministerposter i den nya landskapsregeringen innebär att de avgående ministrarna Wille Valve och Mika Nordberg tar plats i lagtinget. Sammanlagt sju nya lagtingsledamöter tar plats i lagtinget.

C, ObS, MSÅ och HI i regering

C, ObS, MSÅ och HI i regering:
Dessa fyra partier ingår i regeringen: Centern, Obunden samling, Moderat samling Åland och Hållbart initiativ. Ålands Framtid stöder regeringen, men får ingen ministerpost.

Regeringsbasen presenteras idag

Idag klockan 12.00 presenteras regeringsbasen av regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C). Ålands Radio direktsänder presskonferensen från start.