Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 31 maj, 2024 - 05:47Uppdaterad: fredag, 31 maj, 2024 - 09:26
  • Social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S). Arkivfoto.

Social- och hälsovårdsministern ser med oro på starkare alkoholdrycker i matbutikerna

Starkare alkoholdrycker i mataffärerna är en dålig idé. Det menar social- och hälsovårdsminister Arsim Zekaj (S).  

Riksdagen behandlar lagförslaget nästa vecka men av allt att döma blir den nya alkoholgränsen åtta procent. Zekaj säger att det här går i strid med Ålands folkhälsostrategi, den evidens som finns om att ökad tillgång leder till ökad konsumtion och Institutet för hälsa- och välfärd THL:s bedömning. THL menar att förändringen kan leda till ökade alkoholskador, särskilt hos riskanvändare, varför landskapsregeringen måste följa med situationen, uppger Zekaj.  

Alkohollagen är riksbehörighet och därför har landskapsregeringen inte diskuterat frågan. Enligt Zekaj är det möjligt att inte alla regeringsmedlemmar delar hans negativa syn.  

– Det finns olika intressen i det här. Tittar man på det här näringslivspolitiskt så kan det säkert finnas fördelar med att kunna öka sortimentet i butiker, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »