Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 oktober, 2016 - 15:09
  • Fusionen av Svinryggens deponi ab och Ålands problemavfall ab närmar sig. Arkivfoto.

Snart fusioneras Svinryggen och ÅPAB

Svinryggens deponi ab och Ålands problemavfall ab, ÅPAB, håller extra bolagsstämmor den 1 november och då bestäms om bolagen ska fusioneras.

I dag äger Mariehamn och Jomala hälften var av aktierna i Svinryggen, och Svinryggen äger 93 procent i ÅPAB. Dessutom äger tolv kommuner och Mise 0,25 procent var av aktierna i bolaget.

Tveksamma ägarförhållanden

Enligt fusionsplanen ska Svinryggen överta ÅPAB och aktieägarna i ÅPAB ska ersättas med aktier i Svinryggen. Mariehamns stad tycker att de föreslagna ägarförhållandena är tveksamma. Att ett antal kommuner står kvar som aktieägare har inte så stor betydelse tycker staden, men däremot är man tveksam till att Mise ska äga en aktie i Svinryggen, eftersom staden strävat efter att den myndighetsutövningen och den operativa verksamheten ska separeras och renodlas var för sig.

- En möjlighet är att upplägget baserar sig på en strävan från Mise att skapa förutsättningar för renhållningsmyndigheten att utan föregående konkurrensutsättning upphandla tjänster direkt av Svinryggen, skriver stadens kanslichef i beredningen som presenterades för stadsstyrelsen i går.

Rösta för fusionen

Stadsstyrelsen beslöt ändå att deras representanter på stämmorna ska rösta för att fusionen verkställs. Man gav också förvaltningen i uppdrag att ta initiativ till att om möjligt utarbeta ett förslag till gemensamt aktieägaravtal med Jomala.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »