Snart dyker kameror och sensorer upp i gatubilden i Mariehamn – det här handlar det om
I höst kan små kameror och sensorer dyka upp i gatubilden i Mariehamn.
De är en del av utvecklingschef Mika Hakosalos första stora projekt i staden och ska hjälpa såväl den tekniska sektorn som infra och förvaltning att dels spara pengar, men också göra staden mer funktionell för invånarna.
Mariehamns stad har nämligen beviljat 100 000 euro i tilläggsanslag för en så kallad IOT-plattform. Plattformen är ett nätverk av datainsamlingspunkter, som ska ge staden information om allt från folkflöden, temperaturer, dagvatteninsamling och buller.
Man börjar med sensorer i fastigheter för att kunna spara energi. Sedan är tanken att samla data som kan ge information om till exempel var det rör sig mycket folk, vilka tider, var det kunde behövas en cykelparkering, var det kan löna sig att plantera mera träd eller hur man på bästa sätt bygger ut kollektivtrafiken. Beslut som fattas i staden kan alltså bli mer faktabaserade än förut.
Hakosalo berättar att han jobbat med motsvarande plattformer i såväl Stockholm, Tammerfors som Jakobstad, och att plattformen i bästa fall kan generera en halv miljon euro till staden på årsbasis.
Några integritetsproblem med kamerorna ska det inte heller bli:
– Vi sparar inga bilder och ansikten kommer att vara blurrade. Det går inte heller att hacka in sig på kamerorna då allt finns i stadens interna fibernät, säger Hakosalo.