Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 mars, 2021 - 16:13Uppdaterad: lördag, 6 mars, 2021 - 10:43
  • Genrebild. Foto: ÅRTV

"Smittspårningen fungerar bra trots intensiva veckor"

Trots intensiva veckor med många positiva coronafall fungerar smittspårningen bra, uppger smittskyddsläkare Jun Nagamori.

-Det är klart att vi har många positiva fall som trillar in varje dag, men hittills känns det som om vi har bra koll på smittkedjorna. De allra flesta sitter i karantän och gör de inte de så kan vi förklara smittvägarna. Under den här veckan har det varit två oklara fall, men sett till det enorma antalet fall tycker jag det är ganska bra, säger han.

För att försnabba smittspårningen kommer man nu att testa alla personer som försätts i karantän, både vid karantänsstarten och en dryg vecka in i karantänsperioden.
Det senare eftersom man påträffat ett flertal barn som inte har haft symptom men som varit smittade.

Exakt hur många barn som på Åland har bekräftats ha covid-19 kan Jun Nagamori inte svara på.
Den yngsta personen var vid tidpunkten bara fyra veckor gammal.

-Ju yngre barnen är desto bättre tenderar de att hantera infektionen. Vi har ännu inte haft något barn där jag har blivit medicinskt orolig, säger han.

ÅHS har ännu inte fått svar på vilken eller vilka virusvarianter som sprids på Åland.

-Vi valde ju redan i början av veckan att betrakta och behandla viruset som om det vore en virusvariant, och oavsett vet vi att smittspridningen har varit effektiv och aggressiv på sina håll, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »