• Efter kritik om otillräcklig smärtlindring för de äldre har nu Trobergshemmet fått in den första smärtpumpen. Fler kan tas in senare. Foto Malin Lundberg
Vi hör Pernilla Karlsson. t.f äldreomsorgschef:
Publicerad: torsdag, 6 juni, 2019 - 06:22, uppdaterad: torsdag, 6 juni, 2019 - 08:36

Smärtpumpen på plats - idag utbildas personalen

Trobergshemmet har mottagit sin smärtpump och vårdpersonalen kommer idag att utbildas i hur den används.

Det har snart gått fem månader sedan Mariehamns stads äldreomsorg först kritiserades för att inte använda smärtpumpar. Efter kritiken upphandlades en pump som nu alltså sätts in som en av flera metoder för smärtlindring. T.f. äldreomsorgschef Pernilla Karlsson berättar att man senare kommer att utvärdera användningen av pumpen för att bedöma om det finns behov av ytterligare smärtpumpar.

En smärtpump är en apparat som utsöndrar små doser smärtlindrande medicin och en av fördelarna med metoden är en jämnare smärtlindring. Det är dock inte fråga om en automatisering eftersom personal övervakar att pumpen fungerar som den ska.

 

Fler Nyheter

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

"Förhastat beslut om ny färja"

Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

IFK möter VPS

Ikväll ska IFK Mariehamn möta seriejumbon VPS i Vasa i fotbollsligan och matchen börjar 18.30.

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Salmén och Lindholm vann KM

När Eckerö golf höll klubbmästerskap i helgen så var det Anna-Karin Salmén och Johan Lindholm som stod som segrare i respektive klasser.

Holmström 34:a i Alliansloppet

Isac Holmström kom på 34:e plats i Alliansloppet i Trollhättan som är en tävling på rullskidor över 48 km.