Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 11:42Uppdaterad: fredag, 13 september, 2019 - 06:39
  • Rapporten om vattentäkter föredrogs i går. På bilden Dalkarby träsk ifolk då vattenivån var extremt låg. Foto Eva Ringbom-Fonsell

Slutrapporten om vattentäkter nu klar

Efter den exceptionellt varma och torra sommaren 2018 tillsattes en arbetsgrupp bestående av politiker och tjänstemän på de företag som arbetar med vatten.

Målet var att ta fram en rapport om det åländska vattenläget och eventuella framtida åtgärder för att trygga tillgången på vatten, och rapporten föredrogs igår inför landskapsregeringen.
Man har bland annat funnit att den tillgängliga vattenvolymen kan ökas med 600 000 kubikmeter eller 25% av den årliga förbrukningen genom att höja vattennivåerna i Markusbölefjärden och Långsjön med 20 centimeter, och att Dalkarby träsk kan fungera som en reservvattentäkt i 25 dagar vid ett krisläge om pumpstationen byggs ut, och ansökt om tillstånd för dessa åtgärder.
Man har också föreslagit en lagändring som skulle möjliggöra att ta ut 500 000 kubikmeter vatten årligen ur Vargsundet.
Arbetsgruppen rekommenderar att en motsvarande grupp ska tillsättas i framtiden.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »