Precis som i Hofmanns utredning visar den nya rapporten att det juridiskt sett är svårt att avskaffa demilitariseringen, och även om de gamla avtalen skulle sägas upp så skyddas Ålands status genom sedvanerätten.
Hofmann stänger ändå inte dörren till att vissa förändringar kunde göras inom demilitariseringens ramar. Det här eftersom demilitariseringens struktur baserar sig på hur krigföringen såg ut innan dagens massförstörelsevapen och långdistansmissiler. Vapen kan inte förvaras på Åland och trupper kan inte stationeras här, men man kunde argumentera för att militära faciliteter får byggas och att militären kan öva här. Hofmann är personligen tveksam men avfärdar ändå inte att det kan vara kompatibelt med demilitariseringen. Ifall militären skulle tillåtas att öva på Åland så kan det inte vara ett system där övningarna avlöser varandra, säger han.
Hofmann säger att han har förståelse för att frågan om Ålands demilitarisering är aktuell i och med det förändrade säkerhetsläget där han också nämner situationen vid östgränsen.
– Men jag tycker inte man ska ge upp demilitariseringen, särskilt inte ur en åländsk synvinkel, säger han.