• Jonas Eriksson är historia- och samhällsvetenskapslärare i GHS och han menar att det inte finns så mycket tid för att undervisa eleverna i privatekonomi. Foto Martina Fasen
Jonas Eriksson:
Publicerad: torsdag, 4 april, 2019 - 10:02, uppdaterad: torsdag, 4 april, 2019 - 10:34

Skralt med ungas kunskaper i privatekonomi

Privatekonomi ingår i läroplanen och hittas under samhällsvetenskap. Ändå säger flera elever att de inte haft privatekonomi under skolgången.

Jonas Eriksson är historia- och samhällsvetenskapslärare på Godby högstadieskola och berättar att han undervisar årskurs nio i privatekonomi under loppet av tre veckor. Där reder de bland annat ut ekonomiska begrepp, pratar om lån och eleverna får föra sin egen budget.
Men tre veckor är inte särskilt lång tid för en femtonåring att lära sig om ekonomi. Jonas Eriksson menar att det behövs initiativ hemifrån. Framförallt då det blir allt dyrare att leva och tekniken utvecklas snabbare vilket ställer högre krav på dagens ungdomar.

- Jag tycker att det är rätt tråkigt att jag inte har fått lära mig om privatekonomi i skolan. Jag skulle vilja lära mig mer om ekonomi och vilka konsekvenser det kan få om man slarvar, säger Tilda Engström, 17 år.

Fler Nyheter

Stephan Toivonen vill inte sitta i regeringen

Stephan Toivonen om en plats i landskapsregeringen:
Om Stephan Tovionen tillfrågas är han tveksam till att han eller någon partikamrat från Åländsk demokrati tar en plats i den kommande landskapsregeringen. Det säger han i Ålands radios partiledarutfrågning.

Över 4000 förtidsröstade på postkontor

Tisdagen var sista chansen att förtidsrösta i lagtings- och kommunalvalet.

LR: Fiskebeslut drabbar Åland hårt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beklagar EU-ländernas beslut om fiskekvoter i Östersjön för år 2020, där bland annat besluten angående torskfisket drabbar Åland hårt. Det skriver landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

ÅDA kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler

Peter Granholm och Anders Gustafsson:
Kostnaderna för Ålands Digitala Agendas upphandling av systemet Unit4, landskapsregeringens, kommunernas och ÅHS nya system för löne- och personaladministration, kan ha brutit mot EU:s upphandlingsregler. Men eftersom ÅDA som ett statligt ägt aktiebolag inte behöver lyda offentlighetsprincipen kan de riktiga kostnaderna inte granskas.

Ökat snusande svårt att åtgärda i skolan

Mikael Rosbäck om snusande i skolan
–Det är väldigt problematiskt att åtgärda det ökade snusandet, säger Strandnäs skolas rektor Mikael Rosbäck med anledning av att undersökningen Hälsa i skolan visade att bland annat snusandet ökat speciellt hos pojkar i årskurs 8 och 9.

Enerexits styrelse byts troligtvis ut

Stadsstyrelsens ordförande Tage Silander:
Med stor sannolikhet ska styrelsen för Enerexit AB bytas ut någon gång efter torsdag nästa vecka. Orsaken är att styrelseordförande Böge Holmberg och ledamot Sune Axelsson upphandlat tjänster av sina egna bolag.

14 vill bli vd för Ålands Radio och Tv

Nyhetsnotisen i ljudformat:
14 personer har sökt tjänsten som vd för Ålands Radio och Tv.

Ingen konstutställning med Persbrandt

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Det blir ingen konstutställning på Ålands konstmuseum i november med den svenske skådespelaren Mikael Persbrandt. Det skriver vikarierande konstintendent Heidi Berthén i ett pressmeddelande.

Jaktvårdsförening drog upp riktlinjer för vargjakt

Lars Nordström:
Hammarlands jaktvårdsförening höll igår ett möte där de drog upp riktlinjer för den utökade skyddsjakten på varg.