Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 maj, 2020 - 17:20Uppdaterad: måndag, 11 maj, 2020 - 17:21
  • Smittspridningen väntas inte öka för att skolorna öppnar.

Skolstarten ingen större smittrisk

Att skolorna öppnar igen i slutet av veckan utgör ingen större risk vad gäller spridningen av coronaviruset.

Det sa landskapsläkare Knut Lönnroth vid dagens presskonferens.
- Dels verkar det inte finnas någon omfattande samhällssmitta på Åland, dels har gått mer än två och en halv vecka sedan vi senast hade ett bekräftat fall. Dessutom verkar barn och unga insjukna i lägre grad och därmed kan man också anta att de inte sprider viruset i samma utsträckning som vuxna.
Inga nya fall har registrerats, och enligt Knut Lönnroth har trycket på provtagningarna minskat.
- Det hänger antagligen ihop med att färre personer upplever luftvägssymtom för tillfället, och det kan bero på att den sociala distansieringen innebär att alla smittsamma sjukdomar sprids mindre än vanligt.
Däremot förväntas smittspridningen att öka till följd av att färjetrafiken till Sverige, där smittoläget är ett annat, öppnar på nytt efter denna vecka.
- Vi avråder fortsättningsvis från allt utom nödvändiga resor, och skulle det vara så att man insjuknar medan man är i Sverige skulle jag uppmana att man om man har möjlighet stannar där, för att förhindra att smittan sprids på färjan. Den som reser och har möjlighet kan också med fördel ta en hytt, så att man undviker att möta någon som kanske är smittad, sa Knut Lönnroth.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »