Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 augusti, 2024 - 06:01Uppdaterad: onsdag, 7 augusti, 2024 - 06:02

Det skiljer den åländska allemansrätten från den finska och svenska 

Genom allemansrätten har vi i Norden rätt att röra oss fritt över skog, mark och vatten. Men det ska vara under ansvar, då man inte får störa.  

På Åland är däremot allemansrätten lite mer restriktiv än i Sverige och Finland, säger Maija Häggblom, naturvårdsintendent på Ålands Landskapsregering. 

Bland annat när det gäller att plocka bär, svamp och blommor för kommersiellt bruk ska man på Åland ha bett om lov eller själv äga marken, berättar hon. 

Häggblom säger även att på Åland ska man hellre campa på de olika campingarna och tältplatserna och inte i den åländska naturen.  

– Det är så på grund av att de åländska markerna är ganska små och känsliga. Men man brukar säga att övernatta ett dygn någonstans där man inte stör är okej, säger Maija Häggblom.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »