Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 juni, 2021 - 05:47Uppdaterad: torsdag, 17 juni, 2021 - 11:08
  • Rudolf Gustavsson och Åsa Ringbom. Foto Nelly Björkqvist.

Skelett i Finström berättar om åländsk handelshistoria

Det går inte att utifrån utgrävningen vid Finströms kyrka leda i bevis att Åland inte var avfolkat under 1000-talet och fram till slutet av 1100-talet.

Det säger professor emerita Åsa Ringbom som lett arbetet och som gärna hade hittat bevis på att Åland inte var avfolkat under den här tiden.
- Vi hade gärna hittat något som kunde placera den här kyrkoplatsen i den så kallade hiatusperioden som är en fyndtom period på Åland, men det har vi inte gjort, säger Åsa Ringbom.
 
Forskarna har ändå hittat andra fynd man är nöjda med, bland annat har man analyserat skelett för att se vad människorna ätit under olika tidsperioder. Fynden visar att människorna först åt fisk, sedan spannmål och sedan fisk igen.
- Det är intressant att de åt spannmål med tanke på hur lite odlingsmark det finns, det kanske har med handelskontakter att göra, säger arkeologen Rudolf Gustavsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »