• Det blir dyrare att tanka när bensinskatten ska höjas. Arkivbild
Riksdagsledamot Mats Löfström
Ett längre inslag med riksdagsledamot Mats Löfström (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 15:24, uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2019 - 17:18

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

Det är några av posterna som berör ålänningarna direkt. Höjning av vissa skatter gör att man kan öka andra utgiftsposter säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

-Dels kommer man att höja de lägsta pensionerna, sänka skatterna för de med lägsta förvärvsinkomsterna och göra tilläggssatsningar på utbildning, säger han.
Tobaksskatten höjs eftersom regeringen vill höja skatterna på ohälsosamma produkter och även sådant som är skadligt för miljön. Alkoholskattens höjning har man kommit överens om, men Estlands och Lettlands sänkning av alkoholskatten komplicerar frågan och regeringen ska diskutera frågan under budgetbehandlingen. Även den åländska klumpsumman, det vill säga återbäringen av våra skatter som gått till staten, ökar enligt budgetförslaget på grund av den goda ekonomiska situationen just nu. Budgeförslaget ska ännu behandlas och godkännas av regeringen och riksdagen.

Fler Nyheter

Viking Line ber om ursäkt till strandade resenärer

Eleonora Hansi:
De resenärer som missade m/s Rosella kommer att bli kompenserade, enligt Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line Sverige.

Jurmo färjfäste byggs säkrare

Jurmo färjfäste ska byggas om och landskapsregeringen har beslutat beställa projekteringstjänster av det svenska företaget WSP Sverige AB för detta.

Misstänkte mannen för knivdådet satt på fri fot

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den man som misstänks för knivdådet i Mariehamn under natten till lördag har nu satts på fri fot. Enligt förundersökningsledare Christoffer Ahlfors utreder polisen ärendet som grov misshandel.

Göran Persson lämnar Wiklöf Holding

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Göran Persson avslutar nu sitt uppdrag som styrelsemedlem i Wiklöf Holding. Anders Wiklöf , ägare och styrelseordförande i Wiklöf Holding, berättar att bakgrunden är en upplevd intressekonflikt inom banksektorn.

Ålands Sjötrafik vann passbåtsanbud

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands Sjötrafik Ab kör passbåtstrafiken i Ålands södra skärgård under 2020-2022.

Körförbud och böter för fortkörare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En fordonsförare färdades med en överhastighet om 37 km/h vid Färjsundet i Saltvik under natten till söndag.

"Skynda långsamt med kommunreformen"

Hela nyhetsinslaget med Camilla Andersson och Gustav Blomberg:
-Skynda långsamt med kommunreformen. Det anser Camilla Andersson , Getas kommunstyrelseordförande.

Passagerare missade M/S Rosella – bussen dök upp för sent i Cityterminalen

Therese Söderlund var en av passagerarna som tvingades boka om sin resa.
Flera Viking Line-passagerare missade söndagens eftermiddagsavgång med M/S Rosella från Kapellskär till Mariehamn. Detta på grund av att endast en buss dök upp vid Cityterminalen i Stockholm för vidare färd mot Kapellskär.

Nära köra på fotgängare – smet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Ett motorfordon körde av Österleden och in på cykel- och gångbanan på dess östra sida där fotgängare befann sig. Olyckan var nära, föraren smet och polisen söker nu vittnen.