• Det blir dyrare att tanka när bensinskatten ska höjas. Arkivbild
Riksdagsledamot Mats Löfström
Ett längre inslag med riksdagsledamot Mats Löfström (från Åland idag)
Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 15:24, uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2019 - 17:18

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

Det är några av posterna som berör ålänningarna direkt. Höjning av vissa skatter gör att man kan öka andra utgiftsposter säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

-Dels kommer man att höja de lägsta pensionerna, sänka skatterna för de med lägsta förvärvsinkomsterna och göra tilläggssatsningar på utbildning, säger han.
Tobaksskatten höjs eftersom regeringen vill höja skatterna på ohälsosamma produkter och även sådant som är skadligt för miljön. Alkoholskattens höjning har man kommit överens om, men Estlands och Lettlands sänkning av alkoholskatten komplicerar frågan och regeringen ska diskutera frågan under budgetbehandlingen. Även den åländska klumpsumman, det vill säga återbäringen av våra skatter som gått till staten, ökar enligt budgetförslaget på grund av den goda ekonomiska situationen just nu. Budgeförslaget ska ännu behandlas och godkännas av regeringen och riksdagen.

Fler Nyheter

Åland fortfarande coronafritt

Nyhetsnotisen i ljudformat
Provresultatet från patienten som testades för coronaviruset var negativt, skriver ÅHS i ett pressmeddelande.

Presidenten har godkänt det nya ekonomiska systemet

Nyhetsnotisen i ljudformat
Nu har president Sauli Niinistö godkänt det nya ekonomiska systemet för Åland. Det skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.

Fiskodlingar ska kunna utvecklas menar hållbarhetsministern

Nyhetsnotisen i ljudformat
- Landsskapsregeringens inställning är att fiskodlingar ska kunna utvecklas. Att fiskodlingsindustrin ska ta sitt ansvar mer och delta mer aktivt i arbetet för att Östersjön ska må bättre. Detta säger hållbarhetsminister Alfons Röblom.

Samlingshuset i Jomala försenas ännu mer

Dennis Jansson, ordförande för byggnadskommittén
Det senaste beskedet från Byggnadsfirma Hans Mattsson Ab är att husets färdigställandetid har ändrats från vecka 9 till den 30 mars i år. Det framgår av protokollet från dagens möte med byggnadskommittén.

Landskapsläkaren: ”Risken för smittspridning på Åland är fortsatt låg”

Här kan du lyssna på hela presskonferensen:
Den allmänna risken för en smittspridning är låg på Åland i nuläget och gemene man behöver inte vara orolig, enligt Knut Lönnroth, landskapsläkare.

Direktsändning: Ålands beredskap för coronavirus

Direktsändningen är avslutad.

Oasen vill satsa mer på kvalité och utveckling

Oasen boende och vårdcenter, tidigare De gamlas hem, vill rekrytera en vårdkoordinator till slutet av mars.

Åtalas för att ha hotat flickvän med gevär

Mannen ska ha misshandlat och hotat sin flickvän med ett hagelgevär. Rättegången ägde rum på torsdagen i Ålands tingsrätt.

Sottunga utreder ny butik

Ett invånarinitiativ har inkommit till Sottungas kommunstyrelse med avsikten att bilda ett bolag för att driva butiksverksamhet i hamnen. Bakom initiativet står Tom Spennert.