Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 augusti, 2019 - 15:24Uppdaterad: måndag, 19 augusti, 2019 - 17:18
  • Det blir dyrare att tanka när bensinskatten ska höjas. Arkivbild

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

Det är några av posterna som berör ålänningarna direkt. Höjning av vissa skatter gör att man kan öka andra utgiftsposter säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström.

-Dels kommer man att höja de lägsta pensionerna, sänka skatterna för de med lägsta förvärvsinkomsterna och göra tilläggssatsningar på utbildning, säger han.
Tobaksskatten höjs eftersom regeringen vill höja skatterna på ohälsosamma produkter och även sådant som är skadligt för miljön. Alkoholskattens höjning har man kommit överens om, men Estlands och Lettlands sänkning av alkoholskatten komplicerar frågan och regeringen ska diskutera frågan under budgetbehandlingen. Även den åländska klumpsumman, det vill säga återbäringen av våra skatter som gått till staten, ökar enligt budgetförslaget på grund av den goda ekonomiska situationen just nu. Budgeförslaget ska ännu behandlas och godkännas av regeringen och riksdagen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »