• Marit af Björkesten, direktör och ansvarig utgivare för svenska Yle, deltar i Alandica debatt i morgon. Foto: Hasse Persson-Bru
Marit af Björkesten och Mats Svegfors intervjuas av Hasse Persson-Bru och Sara Lindroos
Publicerad: onsdag, 13 juni, 2018 - 15:08, uppdaterad: onsdag, 13 juni, 2018 - 17:15

Skattefinansiering delar Public Service-bolagen

Public Service roll och garantier för opartisk och oberoende journalistik, konkurrensen med kommersiella aktörer och framtida finansieringsmodeller. Det är några av ämnena som Ålands Radio och TV lyfter i morgondagens seminarium i Alandica debatt.

 I debatt deltar bland andra Mats Svegfors, tidigare vd på Sveriges Radio samt Marit af Björkesten, direktör och ansvarig utgivare för svenska Yle.
I frågan om nyttan med en skattefinansierad public service går åsikterna vitt isär. Svegfors fruktar att oberoendet blir lidande av en skattefinansierad modell, något som Sveriges riksdag i dagarna fattar beslut om. Marit af Björkesten tycker att den licensmodell som Yle hade tidigare var ännu mer kopplad till politiska beslut jämfört med den Yle-skatt som infördes år 2013.
Ålands Radio direktsänder seminariet i Ålands radio och Ålandskanalen med start klockan 09.00 imorgon. I debatten delar även Susanna Ilmoni, chefredaktör på Hufvudstadsbladet och Lars Rosenblad, vd för kommunikations- och digitalbyrån Morgan.

Fler Nyheter

Snart åker elmontörerna hem

Majoriteten av de entreprenörer från riket och Sverige som hjälpt Ålands elandelslag efter stormen Alfrida åker hem på måndag. Det berättar vd David Karlsson i ett pressmeddelande.

Ceder lämnar Alandia Försäkring

Alandia Försäkrings vd Tony Karlström intervjuas av Nina Smeds:
Åsa Ceder lämnar Alandia Försäkring. Det berättar vd Tony Karlström.

Minskning av antalet bygglov i Jomala

Guy Dannström intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Antalet bygglov i Jomala har återgått till det normala efter rekordåret 2017. Det säger byggnads- och miljöinspektör Guy Dannström.

”E-röstning löser ett stort demokratiproblem”

Kansliminister Nina Fellman och valadministratör Casper Wrede intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Förberedelserna med e-röstning i lagtingsvalet i oktober är nu igång på allvar.

”Wallers uppsägning inte en stor överraskning”

Att rektorn på Högskolan på Åland, Jonas Waller, i går sade upp sig kom inte som någon större överraskning. Det menar Emma Dahlén som är styrelseordförande för Högskolan på Åland.

Nära sammanstötning mellan fraktfartyg och Ängösundsfärjan

Sjöräddningsledare Benny Paulsson intervjuas av Malin Lundberg:
Enligt Gränsbevakningen på finska sidan inträffade strax efter nio i morse en incident där ett brittiskflaggat fraktfartyg var nära att kollidera med en åländsk linfärja.

Jomala vill att SÅHD bantar driftsbudget

Kommunstyrelsen i Jomala vill att Södra Ålands högstadiedistrikt sänker sin totala driftsbudget för 2019 med 100.000 euro.

Lemland och Finström planerar samarbete

Lemland och Finström har diskuterat hur man gemensamt skulle kunna få långsiktig tillgång av planläggningstjänster.

Polisen letade efter narkotika i posten

Under veckan har polisen tillsammans med tullen och gränsbevakningen övervakat postförmedlingen på Åland.