• Marit af Björkesten, direktör och ansvarig utgivare för svenska Yle, deltar i Alandica debatt i morgon. Foto: Hasse Persson-Bru
Marit af Björkesten och Mats Svegfors intervjuas av Hasse Persson-Bru och Sara Lindroos
Publicerad: onsdag, 13 juni, 2018 - 15:08, uppdaterad: onsdag, 13 juni, 2018 - 17:15

Skattefinansiering delar Public Service-bolagen

Public Service roll och garantier för opartisk och oberoende journalistik, konkurrensen med kommersiella aktörer och framtida finansieringsmodeller. Det är några av ämnena som Ålands Radio och TV lyfter i morgondagens seminarium i Alandica debatt.

 I debatt deltar bland andra Mats Svegfors, tidigare vd på Sveriges Radio samt Marit af Björkesten, direktör och ansvarig utgivare för svenska Yle.
I frågan om nyttan med en skattefinansierad public service går åsikterna vitt isär. Svegfors fruktar att oberoendet blir lidande av en skattefinansierad modell, något som Sveriges riksdag i dagarna fattar beslut om. Marit af Björkesten tycker att den licensmodell som Yle hade tidigare var ännu mer kopplad till politiska beslut jämfört med den Yle-skatt som infördes år 2013.
Ålands Radio direktsänder seminariet i Ålands radio och Ålandskanalen med start klockan 09.00 imorgon. I debatten delar även Susanna Ilmoni, chefredaktör på Hufvudstadsbladet och Lars Rosenblad, vd för kommunikations- och digitalbyrån Morgan.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.