• Marit af Björkesten, direktör och ansvarig utgivare för svenska Yle, deltar i Alandica debatt i morgon. Foto: Hasse Persson-Bru
Marit af Björkesten och Mats Svegfors intervjuas av Hasse Persson-Bru och Sara Lindroos
Publicerad: onsdag, 13 juni, 2018 - 15:08, uppdaterad: onsdag, 13 juni, 2018 - 17:15

Skattefinansiering delar Public Service-bolagen

Public Service roll och garantier för opartisk och oberoende journalistik, konkurrensen med kommersiella aktörer och framtida finansieringsmodeller. Det är några av ämnena som Ålands Radio och TV lyfter i morgondagens seminarium i Alandica debatt.

 I debatt deltar bland andra Mats Svegfors, tidigare vd på Sveriges Radio samt Marit af Björkesten, direktör och ansvarig utgivare för svenska Yle.
I frågan om nyttan med en skattefinansierad public service går åsikterna vitt isär. Svegfors fruktar att oberoendet blir lidande av en skattefinansierad modell, något som Sveriges riksdag i dagarna fattar beslut om. Marit af Björkesten tycker att den licensmodell som Yle hade tidigare var ännu mer kopplad till politiska beslut jämfört med den Yle-skatt som infördes år 2013.
Ålands Radio direktsänder seminariet i Ålands radio och Ålandskanalen med start klockan 09.00 imorgon. I debatten delar även Susanna Ilmoni, chefredaktör på Hufvudstadsbladet och Lars Rosenblad, vd för kommunikations- och digitalbyrån Morgan.

Fler Nyheter

Maxikarkki slutar sälja via Åland

Net trading group Åland AB slutar med den godisförsäljning som under namnet Maxikarkki har sålts via Åland Post.

LR svarar om effektiviteten vid Guttorp

Landskapsregeringen har nu svarat på vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av resultaten från effektivitetsrevisionen av Ålands hälso- och sjukvård, Ålands polismyndighet, vägunderhållsenheten och Ålands fiskodling i Guttorp.

Landskapet beställer specialrevision av ÅMHM

Landskapsregeringen har beslutat om en specialrevision av Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM.

Polisen tvingades prioritera

Maria Hoikkala intervjuas:
Som Ålands radio rapporterade igår hann polisen inte fram till alla utryckningar de kallades till under tisdagen och bad i polisrapporten om ursäkt till anmälare och drabbade då resurserna inte räckte till.

Svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor

Olli-Pekka Lehtonen:
Det har varit svårare än vanligt att rekrytera sjuksköterskor till ÅHS den här sommaren säger Olli-Pekka Lehtonen chefsläkare på ÅHS.

Villkorligt fängelse yrkas för grov stöld

Fem månaders villkorligt fängelse för grov stöld. Det yrkade åklagaren på under dagens rättegång där en man stod åtalad för att i april 2017 ha brutit sig in i en bostad i Sund genom att krossa ett fönster och tillgripa en flaska whisky.

Man dömd efter strypgrepp på kvinna

En 19-årig man dömdes för misshandel i onsdags i tingsrätten. Mannen har i augusti i fjol, utanför Sittkoffsgallerians garage i Mariehamn, tagit strypgrepp om en kvinnas hals.

Uppsagd daghemsföreståndare får rätt i förvaltningsdomstolen

I november i fjol avslutade en kommun en daghemsföreståndares provanställning, på grund av samarbetsproblem med både personal och föräldrar.

Direktsänd EU-valdebatt i Ålands radio och Ålandskanalen

I dag klockan 15 kan ni se och höra de åländska EU-valskandidaterna Camilla Gunell och Anton Nilsson i Ålands radios valdebatt inför EU-parlamentsvalet på söndag den 26 maj.