Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 december, 2016 - 12:16Uppdaterad: måndag, 19 december, 2016 - 12:24
  • Finansminister Mats Perämaa säger att landskapsregeringen redan jobbar med frågan om att överta personbeskattningen. Arkivfoto: Ulf Weman.

Skattebehörighet utreds

- Landskapsregeringen arbetar redan med frågan om att överta beskattningsbehörighet för att undanröja konsekvenser som den statliga hälso- och sjukvårdsreformen kan få för självstyrelsen.

Det säger finansminister Mats Perämaa, liberal, som kommentar till Ålands framtids Axel Jonssons förslag i en insändare i Ålandstidningen i lördags. Jonsson efterlyste ett snabbt klargörande i frågan och ett åländskt lagförslag till riksdagen.

- Om lagtinget ska utnyttja rätten att ge initiativ till riksdagen borde alla partier fundera på om man vill välja den vägen. Uppnår lagtinget enighet hjälper landskapsregeringen säkert till med en beredning, säger Mats Perämaa.

Han påminner om att det handlar om en ändring av självstyrelselagen vilket tar mer tid än en vanlig lagändring eftersom den också ska godkännas av den riksdag som väljs våren 2019.

Landskapsregeringen ska nu tillsätta en resursperson med uppgift att bland annat utreda vilka konsekvenser en överföring av behörigheten när det gäller personbeskattningen skulle ha till exempel när det gäller sjöfartsstödet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »