Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 maj, 2022 - 06:15Uppdaterad: onsdag, 11 maj, 2022 - 10:53

Skärpt straff för flera brott

Åbo hovrätt skärper straffet för en man som i december 2020 blev dömd för hemfridsbrott och misshandel av en kvinna. Hovrätten lägger även till olaga förföljelse till domen.

I samma ärende friade hovrätten en kvinna som blev dömd för misshandel i tingsrätten. Hon slipper sitt straff på 60 dagsböter om sammanlagt 1.200 euro samt ersättningsskyldigheter till mannen.
Kvinnan anklagade mannen, som var tidigare dömd för att ha betett sig hotfullt och våldsamt gentemot henne, för att vid flera tillfällen ha förföljt henne.
En kväll i oktober 2018 har mannen kommit grovt berusad till kvinnans hus och stått utanför och skrikit, och sedan tagit sig in.
Där har ett handgemäng uppstått som slutade med att kvinnan krossat ett glas mot hans ansikte i vad hon under rättegången beskrev som självförsvar. Då han efteråt sökt läkarhjälp har hans blodalkoholhalt uppmätts till 2,2 promille.
Tingsrätten förkastade åtalet om olaga förföljelse men hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer mannen även för det.

Mannen döms av hovrätten till 80 dagsböter om sammanlagt 2.320 euro för olaga förföljelse, hemfridsbrott och misshandel, och till att ersätta den målsägande 1.200 euro för sveda, värk och lidande samt 6.300 euro i rättegångskostnader.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »