Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 10 september, 2024 - 19:57Uppdaterad: onsdag, 11 september, 2024 - 07:47

Skärgårdstrafiken, ÅHS och kommunerna får extra anslag i tilläggsbudget 

Ålands landskapsregering har presenterat sitt tredje förslag till ändringsbudget för år 2024. Det största enskilda anslaget i budgetförslaget går till Ålands hälso- och sjukvård, som får drygt två miljoner mera för att täcka bland annat de ökade personalkostnader som löneharmoniseringen i juni medfört.

Också polismyndigheten och utbildningssektorn får tilläggsanslag för att klara löneharmoniseringen. 

Ändringsbudgeten beaktar också de avbrutna avtalen inom skärgårdstrafiken i somras. För de tillfälliga trafikavtalen får sjötrafiken ett extra anslag på 860 000 euro. Samtidigt redovisas en bokföringsmässig vinst på fem miljoner för överlåtelsen av M/S Alfågeln och M/S Viggen till Axferries. 

Landskapsregeringen begär också en fullmakt för att upphandla de linjer som i dag har tillfälliga avtal för en tidsperiod om 1 + 1 år. Årskostnaden för motsvarande trafik och tonnage som i dag beräknas vara 17 miljoner euro.  

En annan viktig punkt i budgeten är satsningen på bostadsproduktion. Regeringen föreslår att extra medel på ungefär en halv miljon ska avsättas för räntestöd för hyresbostäder, då stigande räntor ökat kostnaderna. 

Också posten om landskapsandelar och stöd till kommunerna utökas med en miljon euro i ändringsbudgeten. 

Det prognostiserade resultatet för året visar nu ett överskott på cirka 28,6 miljoner euro, en markant förbättring tack vare det högre avräkningsbeloppet från staten för år 2023.

Hör mer om ändringsbudgeten i Ålands Radios sändningar under onsdagen. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »