Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 3 december, 2018 - 14:04

Skärgårdsbefolkningen minskar

Antalet invånare i skärgårdsområdena i Finland och Sverige har minskat märkbart under den senaste tiden.

Det visar en färsk rapport som gjorts av Nordiska skärgårdssamarbetet och Migrationsinstitutet för Svenskfinland och man har undersökt flyttningsmönstren i Åbolands, Ålands och Stockholms skärgårdar. Flera faktorer ligger bakom befolkningsminskningen.

Avsikten med rapporten ”Morgondagens skärgårdsbor” är att undersöka vilka faktorer som ligger bakom människornas val av att flytta till, bo kvar eller flytta bort från skärgården. Bland forskningsresultaten kan nämnas att skärgårdsborna hade önskemål om bättre kommunikationer, bättre tillgång till arbete samt en satsning på service framför allt för barnfamiljer. Trots utmaningarna vill en övervägande del av skärgårdsborna stanna kvar i skärgården.

Resultaten förväntas fungera som underlag för beslutsfattande samt för strategiutvecklingen i skärgårdsområdena. Det är första gången en utredning jämför skärgårdarna i Stockholm, Åboland och Åland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »