Stig Fellman och Nina Fellman:
En längre intervju om kommunreformen på Föglö (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 25 juni, 2019 - 05:56, uppdaterad: tisdag, 25 juni, 2019 - 12:03

Skärgården diskuterade kommunreformen på Föglö

Det finns många utmaningar som väntar i arbetet om en enhetlig skärgårdskommun.

-Den ständiga utmaningen i skärgården är trafiken. Landskapsregeringen och kommunerna måste tillsammans lösa vad vi behöver transporter för, säger kommunminister Nina Fellman som tillsammans med kommunutredarna Marcus Henricson och Siv Sandberg under måndagen arrangerade ett informationstillfälle där kommunreformen för skärgården diskuterades på Föglö.

Stig Fellman som är fullmäktigeordförande på Föglö säger att infrastrukturen är det största problemet och har svårt att se hur de nuvarande skärgårdskommunerna ska komma överens.

-Det är som olika världar, vi ser till lokalsamhället som är den gamla kommunen. På Brändö tänker man inte på problemen som finns på Föglö, och vice versa, säger Fellman.

Under 2019 är målet att kommunera ska ha gjort ett utkast till samgångsavtalet.

 

Fler Nyheter

Rattfull Mariehamn-Långnäs tur och retur

En kvinna har dömts i Tingsrätten för ett fall av rattfylleri. Kvinnan har i oktober i fjol kört från Mariehamn till Långnäs och tillbaka med en blodalkoholhalt på 0,74 promille.

Polisen: Skolskjutningshot var menat som skämt

Kommissarie Tommy Thörnroos:
Polisen meddelar idag att det hot som skolskjutning som riktades mot Godby högstadium var menat att vara ett skämt. Den 11 februari anmäldes till polisen att någon hade skrivit en hotfull text på flera platser i Godby högstadieskola.

Mikaela Nyman kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Mikaela Nyman är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Det meddelar Gustaf Widén från Ålands litteraturnämnd i ett pressmeddelande under eftermiddagen.

Lumparland ska ansöka om amorteringsfrihet

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Lumparlands kommunstyrelse beslöt på gårdagens möte att ansöka om amorteringsfrihet på sina lån. Detta för att lindra de likviditetsproblem kommunen upplever.

Fananamma polisanmäler bastuincident

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Någon har under gårdagskvällen eller natten lämnat ett träföremål på en bastuspis och vridit igång timern i Fananammas lokaler i Jomala.

Hammarlands församling kallar till krismöte

Hammarlands tf kyrkoherde Jon Lindeman intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hammarlands församling har svårt att locka personal och nu bjuder man in medlemmarna till ett möte för att diskutera det kritiska personalläget och församlingens framtid.

Ung trio misstänks för straffbart bruk av narkotika

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Tre unga personer varav en minderårig misstänks för straffbart bruk av narkotika efter att polisen kom på dem med att röka cannabis i går.

Tillväxtens nya villkor

Åsubs forskningschef Jouko Kinnunen intervjuas av Tomas Tornefjell:
Hur påverkas Åland av megatrender som den tekniska utvecklingen, klimatförändringen, befolkningstrender samt en omfördelning av ekonomisk makt från det nordvästra till det sydöstra halvklotet?

Vägbankar och makrofyter undersöks i Husösamarbete

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har godkänt ett samarbetsprogram med Husö biologiska station för år 2020 enligt ett långsiktigt finansieringsavtal med Åbo akademi.