Stig Fellman och Nina Fellman:
En längre intervju om kommunreformen på Föglö (från Gomorron)
Publicerad: tisdag, 25 juni, 2019 - 05:56, uppdaterad: tisdag, 25 juni, 2019 - 12:03

Skärgården diskuterade kommunreformen på Föglö

Det finns många utmaningar som väntar i arbetet om en enhetlig skärgårdskommun.

-Den ständiga utmaningen i skärgården är trafiken. Landskapsregeringen och kommunerna måste tillsammans lösa vad vi behöver transporter för, säger kommunminister Nina Fellman som tillsammans med kommunutredarna Marcus Henricson och Siv Sandberg under måndagen arrangerade ett informationstillfälle där kommunreformen för skärgården diskuterades på Föglö.

Stig Fellman som är fullmäktigeordförande på Föglö säger att infrastrukturen är det största problemet och har svårt att se hur de nuvarande skärgårdskommunerna ska komma överens.

-Det är som olika världar, vi ser till lokalsamhället som är den gamla kommunen. På Brändö tänker man inte på problemen som finns på Föglö, och vice versa, säger Fellman.

Under 2019 är målet att kommunera ska ha gjort ett utkast till samgångsavtalet.

 

Fler Nyheter

Christan Wikström, ObS, blir infrastrukturminister

Christian Wikström (ObS) intervjuas av Felix Quarnström
Christian Wikström, Obunden Samlings partisekreterare, blir infrastrukturminister i den tillträdande landskapsregeringen. Det bekräftar Wikström under tisdagkvällen.

Stort steg framåt för nytt ekonomiskt system

Avgående finansminister Mats Perämaa
I ett brev undertecknat av Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Finlands finansminister Mika Lintilä (C) har landskapsregeringen i dag fått löfte av regeringen Antti Rinne att avräkningsgrunden för klumpsumman ska höjas till 0,47 procent, precis det som landskapsregeringen begärt.

Byggfirma kräver Fifax på 450.000 euro

Peter Grönholm rapporterar
Byggfirma Hans Mattson Ab kräver Fifax och F-Fast på närmare 450 000 euro. Det framkom när den planerade tre dagar långa rättegången inleddes idag.

Fjärdvägen berörs inte av stödstrejk

Nyhetsnotisen i ljudformat
M/S Fjärdvägen som står för den största delen av transporten av livsmedel till Åland berörs inte av Sjömansunionens stödstrejk.

Poststrejken fortsätter i riket

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala lade fram ett medlingsbud angående poststrejken igår och nu på förmiddagen meddelade Post- och Logistikunionen Pau att dom inte godkänner medlingsbudet.

Anton Nilsson slutar som Ålands specialmedarbetare

Nyhetsnotisen i ljudformat:
På måndag kommer Ålands nuvarande specialmedarbetare, Anton Nilsson, att börja på ett nytt jobb på EU-kommissionen. Detta innebär att han också kommer att sluta som Ålands specialmedarbetare i Europaparlamentet efter fyra år vid posten.

22 träd tas ned på Södragatan och Norragatan

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Sammanlagt 22 träd tas ned på Norragatan och Södragatan i centrum av Mariehamn.

Emil Eriksson blir vd för Ålands Radio

Hör Emil Eriksson och Mia Hanström:
Emil Eriksson har utsetts till ny vd för Ålands Radio och TV Ab och tillträder tjänsten efter årsskiftet. - Jag tycker det verkar vara en intressant tjänst med utmaningar, samtidigt som public service är ett väldigt viktigt uppdrag i samhället att ytterst värna och försvara demokratin, säger han.

Sid flyttar till Seinäjoki

Nyhetsnotisen i ljudformat
Robin Sid har skrivit på ett kontrakt med SJK som sträcker sig över de två kommande säsongerna.