• Liberalen Roger Eriksson är viceordförande i lag- och kulturutskottet. Arkivfoto: Malin Lundberg
Runar Karlsson, Roger Eriksson och Roger Nordlund i lagtinget idag. Reporter: Eva Ringbom-Fonsell
Publicerad: onsdag, 7 november, 2018 - 15:33, uppdaterad: onsdag, 7 november, 2018 - 16:24

"Ska samgångsmotståndare polisanmälas?"

-Vill landskapsregeringen verkligen polisanmäla fullmäktigeledamöter och tjänstemän som inte vill gå samman med andra kommuner? Det undrade bland andra Runar Karlsson(C), Bert Häggblom (Ob), Axel Jonsson (ÅF) och Roger Nordlund (C) i dag i lagtinget då kommunreformen diskuterades.

Lag- och kulturutskottet strök det så kallade medlingsinstrumentet som fanns i lagförslaget. Instrumentet innebar att om kommunerna inte kommer överens om ett samgångsavtal skulle en medlare ta fram ett avtal som kommunerna kan godkänna. Men nu är det oklart vad som händer om tjänstemän och politiker inte godkänner att slå ihop sin kommun med en annan. I teorin skulle det kunna handla om brott mot tjänsteplikt. Viceordförande i lag-och kulturutskottet Roger Eriksson (Lib) menade att det är ett extremt scenario och inte så troligt. -Om det skulle inträffa är det lagen som gäller. Den går före vad man tycker. Kommuninvånarna har rätt till kommunal service. Det här innebär ett stort ansvar för kommunpolitikerna och det torde finnas politiskt intresse att följa lagen, sade Roger Eriksson.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.