Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 november, 2018 - 15:33Uppdaterad: onsdag, 7 november, 2018 - 16:24
  • Liberalen Roger Eriksson är viceordförande i lag- och kulturutskottet. Arkivfoto: Malin Lundberg

"Ska samgångsmotståndare polisanmälas?"

-Vill landskapsregeringen verkligen polisanmäla fullmäktigeledamöter och tjänstemän som inte vill gå samman med andra kommuner? Det undrade bland andra Runar Karlsson(C), Bert Häggblom (Ob), Axel Jonsson (ÅF) och Roger Nordlund (C) i dag i lagtinget då kommunreformen diskuterades.

Lag- och kulturutskottet strök det så kallade medlingsinstrumentet som fanns i lagförslaget. Instrumentet innebar att om kommunerna inte kommer överens om ett samgångsavtal skulle en medlare ta fram ett avtal som kommunerna kan godkänna. Men nu är det oklart vad som händer om tjänstemän och politiker inte godkänner att slå ihop sin kommun med en annan. I teorin skulle det kunna handla om brott mot tjänsteplikt. Viceordförande i lag-och kulturutskottet Roger Eriksson (Lib) menade att det är ett extremt scenario och inte så troligt. -Om det skulle inträffa är det lagen som gäller. Den går före vad man tycker. Kommuninvånarna har rätt till kommunal service. Det här innebär ett stort ansvar för kommunpolitikerna och det torde finnas politiskt intresse att följa lagen, sade Roger Eriksson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »