Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 april, 2020 - 16:10Uppdaterad: måndag, 20 april, 2020 - 17:01
  • Chefläkare Olli-Pekka Lehtonen säger att läget med personalens sommarsemestrar är osäkert. Foto Malin Lundberg

Sjukvårdspersonal kan bli utan sommarsemester

Om coronasituationen förvärras kan sjukvårdspersonal bli utan sommarsemestrar. Detta eftersom beredskapslagen gör det möjligt att för myndigheter flytta på semestrar.

ÅHS chefläkare Olli-Pekka Lehtonen säger att sjukhuset har börjat att planera personalens sommarsemestrar, men med en reservation.

-I dagsläget måste man var förberedd på att de kan komma att ställas in, säger han.

Erkki Santamala, verksamhetsledare för Tehys fackavdelning på Åland, säger att man måste vara noggrann när man tillämpar beredskapslagen. Tehys tolkning är att man bara kan skjuta på semestrar för att hantera den akuta coronasituationen för vård av coronapatienter – en eventuell brist på sjukvårdspersonal är inte en giltig orsak.

Men det är inte bara coronaviruset som kan komma att anstränga personalsituationen på ÅHS under sommaren. Det osäkra läget kring rörligheten västerut gör att man inte vet om tilltänkta sommarvikarier kan komma från Sverige för arbete på Åland.

-Ministeriet i Finland har lovat att ta hand om arbetskraften som behövs, säger Olli- Pekka Lehtonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »