Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 21 december, 2019 - 12:02Uppdaterad: lördag, 21 december, 2019 - 12:33

Sju hundvalpar utan intyg avlivades

Sju hundvalpar som förts in till Åland från Rumänien utan tillräckliga intyg har avlivats efter beslut av landskapsregeringens miljöbyrå. Beslutet skedde efter samråd med Livsmedelsverket. Detta rapporterar Ålandstidningen.

Hundarna ska ha förts in till Åland av en privatperson under söndagen med avsikten att ge dem ett bättre liv. Om fler än fem hundar förs in räknas det som kommersiell verksamhet vilket innebär att det krävs ett skilt hälsointyg från en veterinär i avsändarlandet och registrering i EU:s djurexportdatabas. Enligt miljöbyråns byråchef Helena Blomqvist saknades de här uppgifterna.

- Om uppgifterna saknas så kan de bära på vilka sjukdomar som helst, till exempel rabies. Lagstiftningen är sträng på den här punkten eftersom rabies är en mycket allvarlig sjukdom som kan leda till att människor dör, säger Blomqvist till Ålandstidningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »