Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 30 oktober, 2020 - 15:42Uppdaterad: fredag, 30 oktober, 2020 - 16:25
  • Landskapsläkaren visade en tabell för gällande rekommendationer under presskonferensen.

Sju dagars frivillig karantän rekommenderas

Landskapsregeringen föreslår nu sju dagars karantän vid inresa till Åland från riskområden.

Inget coronatest erbjuds till symtomfria personer på Åland med syfte att förkorta karantäntiden. Det här framkom på landskapets presskonferens om en handlingsplan för hanteringen av coronapandemin.

Undantag på Åland från rekommendationerna utgörs bland annat av nödvändiga resor för utbildning till och från Sverige och Estland där karantän innebär ett hinder, till exempel studierelaterade praktikplatser utomlands och utbildningar på Åland för personer som reser in från riskområden.

- Det här betyder ändå inte till exempel att en studerande som vill komma hem över helgen från ett riskområde kan strunta i rekommendationerna, sa landskapsläkare Knut Lönnroth.

Undantag gäller också resor relaterade till viktiga familjeangelägenheter, till exempel barn som reser för lagstadgad umgängesrätt och andra nödvändiga resor där karantän skulle innebära ett hinder, till exempel sjukvård eller tandvård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »