Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 15 februari, 2019 - 12:18Uppdaterad: fredag, 15 februari, 2019 - 17:03
  • Även passagerarfartyg kan påverkas av strejken. Foto: Niklas Nordlund.
  • Kenneth Bondas, förbundssekreterare Sjömansunionen. Foto: Sjömansunionen

Sjömansunionen: ”Försvarar inhemska arbetsplatser till sjöss”

Strejkvarslet grundar sig i Rederierna i Finlands krav på att öka gränsen för tillåten andel utländsk arbetskraft på finskflaggade fraktfartyg runtom i världen. Det handlar alltså om försök till lönedumpning, som riskerar finländska arbetstillfällen. Det säger förbundssekreteraren i Sjömansunionen.

Det är uppgifter som står i stark kontrast till det pressmeddelande som arbetsgivarparten Rederierna i Finland gick ut med igår kväll, som Ålands radion rapporterade om under morgonen. Rederierna hävdade då att det är löneförhöjningar om 2,2 respektive 2,5 procent i år och nästa år som är orsaken till strejkvarslet, som kommer under omförhandlingarna av kollektivavtalet som löper ut den 28 februari.

Men Kenneth Bondas, förbundssekreterare på Sjömansunionen, säger till Ålands Radio att varslet under kollektivavtalsförhandlingarna handlar om arbetsgivarnas krav om att drastiskt öka andelen utomeuropeisk arbetskraft på fraktfartyg under finländsk flagg, från nuvarande gräns om 30 procent till 75 procent.

- I praktiken skulle det innebära att det bara blir en åländsk eller finländsk personal kvar av totalt fyra eller fem arbetstagare som jobbar på fraktfartygen. Resten blir "billighetspersonal", främst från Filippinerna. Vi försvarar finländska sjömäns arbetstillfällen. Nu väntar vi på att riksförlikningskvinnan eller -mannen lagenligt kallar in arbetsmarknadsparterna till förhandling, säger förbundssekreteraren Kenneth Bondas på Sjömansunionen.

Cirka 5 000 anställda på finskflaggade passagerarfartyg, fraktfartyg och isbrytare berörs av strejkvarslet. Planerad strejkstart är den 1 mars klockan 10.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »