Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 19 januari, 2018 - 07:16Uppdaterad: fredag, 19 januari, 2018 - 07:19
  • Skolfartyget Michael Sars räcker inte för att locka studerande till Åland. Arkivfoto: Jonathan Borg

Sjöfartsutbildning lockar få

-Det är överlag svårt att locka ungdomar till sjöfartsutbildningar. Det säger Jonas Waller som är rektor vid Högskolan på Åland.

Under onsdagens frågestund i lagtinget sades det bland annat att många studerande hellre söker sig till Finland eller till Sverige eftersom de sjöfartsutbildingarna har en högre teknisk standard. Jonas Waller säger att det är mycket svårt att säga varför en studerande väljer en visss ort före en annan.

-Utbildningen i Åbo har en mer avancerad fartygsimulator än den på Åland, men det kompenseras av att de studerande på Åland har tillgång till ett eget skolfartyg, säger Jonas Waller.

Enligt Waller jobbar Högskolan på Åland aktivt med att locka fler att söka till deras sjöfartsutbildningar, men för att det ska lyckas krävs det ett samarbete mellan branschen och skolorna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »