Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 december, 2016 - 14:38Uppdaterad: onsdag, 28 december, 2016 - 15:17
  • Helsingfors hovrätt dömde i dag Sverker Sirén och hans kompanjon till villkorliga fängelsestraff för grovt missbruk av insiderinformation. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Sirén dömd för insiderbrott

Helsingfors hovrätt har i dag dömt Sverker Sirén och hans kompanjon för grovt missbruk av insiderinformation i samband med handel med Pohjola-optioner inför en fusion med OKO-koncernen 2005.

Duon dömdes redan 2011 i Helsingfors tingsrätt tillsammans med en kvinna till ett års villkorligt fängelse för grovt missbruk av insiderinformation. 2013 tog hovrätten upp ärendet och då förkastades åtalet, och efter att domen vunnit laga kraft till den del den gällde kvinnan nådde fallet Högsta domstolen i december i fjol. HD upphävde då den friande domen och återförvisade målet till Helsingfors hovrätt. Och i dag har alltså hovrättens nya dom fallit, och där döms Sirén och hans kompanjon till villkorliga fängelsestraff på sju månader var. De ska också betala drygt 185.000 euro var till staten för den ekonomiska fördel som brottet berett.

Sirén och hans kompanjon har hävdat att de inte haft någon insiderinformation utan handlat utgående från marknadsrykten. Hovrätten menar att deras berättelse är möjlig men som helhet inte trovärdig. Enligt hovrätten är det utrett att duon handlat uppsåtligt eller åtminstone av grov oaktsamhet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »