Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 februari, 2018 - 15:43
  • Statsminister Juha Sipilä fick frågor om en åländsk parlamentsplats i Bryssel i dag. Arkivfoto: Robert Jansson.

Sipilä kommenterade åländsk EU-plats

Statsminister Juha Sipilä är redo att diskutera möjligheten att Finlands tilläggsmandat i EU-parlamentet skulle ges till Åland. Det skriver Svenska Yle.

På väg in till EU-ledarnas toppmöte i Bryssel i dag sa Sipilä till Yle att en grundlig diskussion bör föras om vad man ska göra med ett eventuellt fjortonde mandat.
- Själva diskussionerna har inte ännu inletts däremot har vi hört Ålands ståndpunkt redan ett par gånger, sa Sipilä.

Han lyfte också frågan om en åländsk parlamentsplats i en kolumn i Helsingin Sanomat i dag och där skrev han enligt Yle att ålänningarnas önskan ska beaktas. I Bryssel var han mer försiktig och sade att han ännu inte har en egen åsikt i frågan och att man inte heller diskuterat ärendet inom regeringen.
- Den här diskussionen inleds efter att EU-toppmötet i juni fattar det slutliga beslutet om mandatfördelningen, sa Sipilä.
- Vi bör beakta ålänningarnas synpunkt, men jag tänker inte spekulera kring hur beslutet kan tänkas bli, sade han också.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »