• Simon Holmström, foto: Eva Ringbom-Fonsell
Rebecca Björkholm rapporterar:
Annette Bergbo och Alfons Röblom, talespersoner för Hållbart initiativ, på besök i Åland idag-studion
Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 13:19, uppdaterad: torsdag, 12 september, 2019 - 17:16

Simon Holmström avgår som talesperson

Hållbart initiativs talesperson Simon Holmström avgår efter ryktesspridningar om sexualbrott.
- Jag är oskyldig. De här anklagelserna faller på sin egen orimlighet, säger han.
Han finns däremot kvar som lagtingskandidat.

Simon Holmström nåddes i somras av informationen att han polisanmälts med brottsrubriceringen ”sexköp av minderårig”. Han kontaktade polisen som, enligt hans eget pressmeddelande, informerade honom att det inte finns några skäl att rikta anmälan mot honom eller att misstänka honom för brottet.
Sedan dess har Simon Holmström, enligt sitt pressmeddelande, varit föremål för ryktesspridning som börjat på sociala medier men som sedan spritt sig vidare i samhället.
– Det snackas om att tonen i den offentliga debatten är hård. Det här är ett exempel på konsekvenserna av detta. Just nu är det jag som är måltavla, i morgon är det någon annan. Det här måste vi få ett slut på. Jag väljer att möta ryktesspridningen öppet och jag kommer inte att tveka att upprätta en polisanmälan om situationen kräver det, skriver han.
Simon Holmström avgår nu som talesperson för Hållbart initiativ för att fokusera på sin hälsa. Senare vill han satsa sin energi på att delta i ”en anständig samhällsdiskussion om hur vi gör Åland till världens mest hållbara samhälle”.
I brottsanmälan finns ingen misstänkt säger kommissarie Nina Rasmus på polisen. Underlaget till ryktena är, enligt Simon Holmström, en skärmdump där hans namn förekommer. Han har själv inte sett den.
Är det inte lätt att tolka det som att du flyr undan strålkastarljuset?
– Jag förstår att folk undrar varför jag gör det här, och jag är helt övertygad om att våra väljare ser skillnad på en smutskastningskampanj och vilken politik jag bedriver, och till vilken grad det här har drabbat mig. Men jag viker mig inte heller, utan kandiderar till valet.
Alfons Röblom tar över som talesperson för HI tillsammans med Annette Bergbo. Duon medverkar i Åland i dag klockan 16.00. Simon Holmström avböjer från att medverka i sändning.

 

Fler Nyheter

Peter Lindbäck nytt lekmannaombud

Landshövdning Peter Lindbäck ska representera Åland i kyrkomötet under den kommande fyraårsperioden. Ålands nuvarande lekmannaombud Bror Gammals blev...

ÅSSF tvåa i Finlandsserien

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålands sportskytteförening, ÅSSF, kom tvåa i lagtävlingen i luftpistol i Finlandsserien som pågått under hösten och vintern.

Dagsböter för cannabisrökning

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna har i Tingsrätten dömts till dagsböter för olovligt bruk av narkotika. I september i fjol har kvinnan rökt cannabis i en lägenhet i Mariehamn, vilket hon också erkänt.

ÅSUB får ny direktion

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen har tillsatt en ny direktion för Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub) för åren 2020-2023.

Havsvidden ansluter sig till stamledning

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Arbetsgruppen som planerar en utbyggnad av stamledningen från Höckböle i Geta norrut mot Havsvidden har fått till ett förbindelseavtal med Havsvidden Ab gällande anslutning till ledningen.

Sjögren: "Vi ville undvika att det skulle ses som ett politiskt val"

Katrin Sjögren, Pia Hollsten-Friman och Veronica Thörnroos intervjuas (från Åland idag)
Liberalernas partiordförande och tidigare lantrådet Katrin Sjögren riktar kritik mot landskapsregeringens val av förvaltningschef. Detta eftersom det inte följde förslaget som rekryteringsgruppen förde fram.

Silander förs fram som talman av MSÅ

Tage Silander, Wille Valve och Veronica Thörnroos intervjuas (från Åland idag)
Tage Silander (MSÅ) har fått frågan om han kan tänka sig att bli talman i lagtinget. Frågan kommer från det egna partiet, som vill vara beredda om det behövs en ny talman menar Tage Silander. Han vill inte säga om han är intresserad eller inte.

Ändrade planer för Bomarsundsbron

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Den nya bron i Bomarsund bör bli en bågbro av typen langerbalk istället för en klassisk bågbro. Det har landskapsregeringen kommit fram till.

Ändrad turlista för Odin i dag och i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Resten av dagen angör m/s Odin Kumlinges norra färjfäste istället för Snäckö på grund av vädret. Överö angörs inte.