Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 september, 2019 - 13:19Uppdaterad: torsdag, 12 september, 2019 - 17:16
  • Simon Holmström, foto: Eva Ringbom-Fonsell

Simon Holmström avgår som talesperson

Hållbart initiativs talesperson Simon Holmström avgår efter ryktesspridningar om sexualbrott.
- Jag är oskyldig. De här anklagelserna faller på sin egen orimlighet, säger han.
Han finns däremot kvar som lagtingskandidat.

Simon Holmström nåddes i somras av informationen att han polisanmälts med brottsrubriceringen ”sexköp av minderårig”. Han kontaktade polisen som, enligt hans eget pressmeddelande, informerade honom att det inte finns några skäl att rikta anmälan mot honom eller att misstänka honom för brottet.
Sedan dess har Simon Holmström, enligt sitt pressmeddelande, varit föremål för ryktesspridning som börjat på sociala medier men som sedan spritt sig vidare i samhället.
– Det snackas om att tonen i den offentliga debatten är hård. Det här är ett exempel på konsekvenserna av detta. Just nu är det jag som är måltavla, i morgon är det någon annan. Det här måste vi få ett slut på. Jag väljer att möta ryktesspridningen öppet och jag kommer inte att tveka att upprätta en polisanmälan om situationen kräver det, skriver han.
Simon Holmström avgår nu som talesperson för Hållbart initiativ för att fokusera på sin hälsa. Senare vill han satsa sin energi på att delta i ”en anständig samhällsdiskussion om hur vi gör Åland till världens mest hållbara samhälle”.
I brottsanmälan finns ingen misstänkt säger kommissarie Nina Rasmus på polisen. Underlaget till ryktena är, enligt Simon Holmström, en skärmdump där hans namn förekommer. Han har själv inte sett den.
Är det inte lätt att tolka det som att du flyr undan strålkastarljuset?
– Jag förstår att folk undrar varför jag gör det här, och jag är helt övertygad om att våra väljare ser skillnad på en smutskastningskampanj och vilken politik jag bedriver, och till vilken grad det här har drabbat mig. Men jag viker mig inte heller, utan kandiderar till valet.
Alfons Röblom tar över som talesperson för HI tillsammans med Annette Bergbo. Duon medverkar i Åland i dag klockan 16.00. Simon Holmström avböjer från att medverka i sändning.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »