• Chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen avråder absolut för invärtes bruk av silvervatten. Arkivfoto: Totte Vesterlund
  • Nina Axell Hartvik säljer dagligen silvervatten för hudrengöring. Foto: Owe Sjöblom
Nina Axell Hartvik och Olli-Pekka Lehtonen intervjuas av Owe Sjöblom
Nina Axell Hartvik om försäljning av silvervatten (lång version från Åland idag)
Chefläkare Olli-Pekka Lehtonen om silvervattnets risker (lång version från Åland idag)
Publicerad: fredag, 7 december, 2018 - 06:10, uppdaterad: fredag, 7 december, 2018 - 17:23

Silvervatten säljs dagligen på Åland

Silvervatten, alltså kolloidalt silver, säljs dagligen på Åland. Det uppger Lustans ekologiska som är den enda butik som för närvarande har produkten i sitt normala sortiment.

- Vi säljer nog dagligen silvervatten, däremot finns det många som importerar och köper själva som anser sig ha behov av att använda större mängder, säger Nina Axell Hartvik, en av ägarna till Lustans ekologiska.

Kolloidalt silver var tidigare klassat som ett kosttillskott, men EU beslöt att det numera är ett desinfektionsmedel för vattenrening och det är just som vattenrening som Lustans ekologiska säljer produkten.

Silvervatten är väldigt omstritt och många som använder det anser att det är ett dundermedel som kan bota det mesta. En som inte håller med om det är Olli-Pekka Lehtonen, chefsläkare på ÅHS.

- Silvervatten är giftigt, en människa behöver inte silver på samma sätt som vi till exempel behöver järn i små mängder. Silvervatten ska absolut inte användas för invärtes bruk eftersom det finns undersökningar som visar att det är skadligt för hälsan, säger Lehtonen.

Fler Nyheter

Misstänkt rattfylleri i Hammarland

Under natten inträffande en trafikolycka i Hammarland, när polisen kom till platsen visade det sig att föraren blåste positivt vid alkoholtest.

Renovering av Föglö skola blir dyrare

Renoveringen och om-och tillbyggnaden av skolan på Föglö blir dyrare än beräknat och därför föreslår nu kommunstyrelsen inför fullmäktige att tilläggsanslag beviljas.

Dagsböter för fornminnesförseelse

Nina Smeds rapporterar:
30 dagsböter på sammanlagt 1260 euro blev domen för kommunpolitikern och entreprenören Tomas Blomberg för fornminnesföreseelse 2016 i Hammarland.

IFK fyller 100

Christer Björkman om firandet:
I samband med Mariehamns 158-årsjubileum igår firade även IFK att man i år som förening fyller 100 år. Detta uppmärksammades med ett tillfälle då...

Nu håller AA till i Villa Carita

Nu har föreningen Anonyma Alkoholister (AA) fått en ny möteslokal. I måndags hölls första mötet i Mariehamns församlings Villa Carita. - Det är...

”Resultatet av en enig åländsk linje”

Roger Nordlund intervjuas av Nina Smeds:
-Det här är bara en liten del av den stora revisionen, men det är en viktig pusselbit, säger Centerns lagtingsledamot Roger Nordlund som var finansminister i den förra landskapsregeringen.

"Ännu några milstolpar kvar”

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Ny kaj i Mariehamns hamn

Alef Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns hamn ska bygga om Kaj 3 för att anpassa den till Viking Lines nya fartyg. Arbetet innebär bland annat att man utrustar kajen med automatisk förtöjning.

Strejkförhandlingarna fortsätter idag

Förhandlingarna mellan Sjömansunionen och rederierna fortsätter idag och beräknas hålla på åtminstone till på lördag. Det säger Jukka Ahtela vid Riksförlikningsmannens byrå.