Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 december, 2018 - 06:10Uppdaterad: fredag, 7 december, 2018 - 17:23
  • Chefsläkare Olli-Pekka Lehtonen avråder absolut för invärtes bruk av silvervatten. Arkivfoto: Totte Vesterlund
  • Nina Axell Hartvik säljer dagligen silvervatten för hudrengöring. Foto: Owe Sjöblom

Silvervatten säljs dagligen på Åland

Silvervatten, alltså kolloidalt silver, säljs dagligen på Åland. Det uppger Lustans ekologiska som är den enda butik som för närvarande har produkten i sitt normala sortiment.

- Vi säljer nog dagligen silvervatten, däremot finns det många som importerar och köper själva som anser sig ha behov av att använda större mängder, säger Nina Axell Hartvik, en av ägarna till Lustans ekologiska.

Kolloidalt silver var tidigare klassat som ett kosttillskott, men EU beslöt att det numera är ett desinfektionsmedel för vattenrening och det är just som vattenrening som Lustans ekologiska säljer produkten.

Silvervatten är väldigt omstritt och många som använder det anser att det är ett dundermedel som kan bota det mesta. En som inte håller med om det är Olli-Pekka Lehtonen, chefsläkare på ÅHS.

- Silvervatten är giftigt, en människa behöver inte silver på samma sätt som vi till exempel behöver järn i små mängder. Silvervatten ska absolut inte användas för invärtes bruk eftersom det finns undersökningar som visar att det är skadligt för hälsan, säger Lehtonen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »