Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 6 april, 2011 - 15:18Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:21

Sifferbetyg föreslås från åk 3

Sifferbetyg redan i årskurs tre och gemensamma betygskriterier för betygssättningen i årskurserna sex och nio. Det föreslås i en betygsreform från landskapets skolbyrå. -Elevernas skolprestationer ska värderas och då är det lika bra att göra det på ett så entydigt sätt som möjligt, säger utbildningsminister Britt Lundberg. Den bokstavsskalan som i dag används upp till och med årskurs 6 upplevs som otydlig och eleverna vill ända veta om ett G står för en åtta eller en sjua. Bokstavsbetygen ska användas för årskurserna ett och två enligt förslaget. Skolbyrån har med hjälp av elva lärargrupper också tagit fram kriterier för att få vitsordet 8 i samtliga ämnen i årskurserna 6 och 9. Avsikten är att få sinsemellan jämförbara betyg oberoende av i vilken skola eleven går eller vilken lärare den har. Det ska öka elevernas rättssäkerhet och underlätta lärarnas betygssättning. Betygsreformen går nu ut på remiss och beslut tas i höst. Höstterminen 2012 är den tänkt att träda i kraft.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »