Publicerad: onsdag, 2 januari, 2019 - 19:46, uppdaterad: torsdag, 3 januari, 2019 - 09:52

Senaste info från Alarmcentralen

Kompletterande den information som gavs senast idag kl 15:10 finns följande att berätta:

Stora delar av Åland är fortsatt utan ström. Ålands Elandelslag jobbar idogt med att lösa problemen, men många hushåll får räkna med en strömlös natt.

Gällande telefonin är det fortsatt stora störningar. Enligt de uppgifter som vi för tillfället har bör dock alarmcentralen kunna nås på 112 från hela Åland, då dessa samtal sker operatörsoberoende. Vid problem att nå 112 pröva ringa utomhus, gärna från en högt belägen plats. Fungerar inte telefon uppsök närmaste brandstation enligt lista nedan.

Belastningen på inkommande samtal till 112 har stundvis varit hög, vi ber er därför allmänheten att ringa 112 enbart vid akuta sjukdomsfall och olyckor.

Om elavbrottet gör att det blir mycket kallt i era hem kan ni kontakta 112 som tillsammans med räddningsmyndigheterna och kommunerna hittar en lösning.

Nämnas kan att tex. Lemland håller skolan öppen för innevånare i Lemland och Lumparland, Mariehamns och Sjöbloms Taxi lovar vid behov skjuts till varma lokaler, Sittkoffs håller öppet för behövande, enskilda medborgare erbjuder olika typer av stöd och hjälp under #hjälpistormen på socialamedier mm.

Bemannade brandstationer fram tom torsdag 3/1 2019 kl 08:00:

o Eckerö – Eckerö FBK

o Hammarland – Hammarlands FBK

o Jomala – Jomala FBK

o Jomala, Gottby – Tord Johansson, Robert Nylund

o Lemland – Lemlands FBK

o Lumparland – Lumparlands FBK

o Geta – Geta FBK

o Saltvik – Västra Saltviks FBK (Näs)

o Saltvik – Östra Saltviks FBK (Rangsby)

o Finström – Stationen i Godby

o Sund – Sunds FBK

o Vårdö – Strömsgården

o Kumlinge – Enklinge, Johan Enqvist (GSM 0400 721 242)

o Kumlinge – Kumlinge FBK

o Föglö – Föglö FBK

o Kökar – Kökar FBK

o Brändö – Brändö FBK

UPPDATERAD kl 15:10

Som känt är drabbades Åland av en svår storm. I stormens spår har många träd fallit över vägar runt om i landskapet och gjort dem ofarbara. Likaså är strömmen bruten på stora delar av Åland.

Myndigheterna har under dagen jobbat med att röja vägnätet efter bästa förmåga, ännu återstår många mindre vägar att röja. Vidare har fokus legat på att tillsammans med ansvariga bolag säkra upp elförsörjning och telefontrafik. För tillfället är det fortsatt stora störningar gällande såväl el som telefon.

Om man inte får kontakt med alarmcentralen på 112 uppmanas man ta sig till brandstationen i sin kommun vilka är bemannade.

Om ett automatalarm löser ut i en lokal är det viktigt att man försöker ta kontakt med alarmcentralen på 112 för att försäkra sig om att larmet nått fram.

Då GSM-nätet har störningar kan det inte granateras att trygghetstelefonerna fungerar.

Eftersom det råder stora störningar i eldistributionen kan detta påverka möjligheten att hålla lokaler uppvärmda. Alla rekomederas att se till att hålla fönster, dörrar och ventilation noggrant stängda så att värmen inte vädras ut och vid behov klä sig varmt. Sjunker temperaturen mot minusgrader kan man kontakta myndigheterna på 112.

Räddningstjänsten, Polisen, Alarmcentralen och Landskapsregeringens vägjour har tidigare uppmanat allmänheten att stanna kvar där man är. Risken för fara har nu minskat och myndigheterna uppmanar alla att iaktta stor försiktighet då man rör sig utomhus. Huvudvägarna är nu öppna men arbetet med mindre vägar fortsätter. Det finns ingen möjlighet för myndigheterna att för tillfället bistå vid röjning av privata vägar. Allmänheten uppmanas till försiktighet om man själv röjer väg och inte utföra arbete efter mörkrets inbrott och aldrig ensam. Många träd har dessutom fallit över elledningar och även här bör allmänheten iaktta största försiktighet.

Läget gällande elavbrott besvaras av Ålands Elandelslag som jobbar intensivt med att lösa problemen. Fokus sätts till kommuncentran.

Myndigheterna uppmanar också alla och envar att vara med och ta hand om varandra genom att försöka komma i kontakt med sådana som bor ensamma eller annars kan vara i behov av stöd och hjälp.

Allmänheten uppmanas att följa läget via Steel FM på 95,9 Mhz, Ålands Radio på 91,3 Mhz, de lokala tidningarna samt internet och sociala medier för senaste information.

Allmänheten uppmanas också att bara använda nödnumret 112 vid akuta sjukdomsfall och olyckor. Inrapportering av nedfallna träd, som inte ligger över elledningar eller orsakar akut fara behöver inte ringas in just nu.

Myndigheterna kommer kontinuerligt att uppdatera informationen till allmänheten via radio och andra medier.

 

Fler Nyheter

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.

Kraftnät Åland får 800.000 euro i stöd

Landskapsregeringen betalar 800.000 euro till Kraftnät Åland. Det är fjärde och sista året stödet betalas ut.

Varning för hård vind

Nyhetsnotisen och en väderprognos i ljudformat:
Alarmcentralen skriver på sin hemsida att meteorologiska institutet även denna helg varnar för hårda vindar över Åland.

Tomas Ledin till Rockoff i sommar

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Tomas Ledin är klar för sommarens upplaga av Rockoff, det skriver festivalen i ett pressmeddelande.

LR positiv till storsatsning på Agatha Christie-serie

Jan-Ole Lönnblad och Annika Hambrudd intervjuas av Rasmus Lindqvist:
Landskapsregeringen ställer sig positiv till produktionsbolaget BRF:s ansökan om ekonomiskt stöd på 250.000 euro för en TV-serie som delvis är tänkt att utspela sig på Åland.