Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 8 oktober, 2020 - 11:08Uppdaterad: torsdag, 8 oktober, 2020 - 17:34
  • Gun-Mari Lindholm, Monica Toivonen (verksamhetsledare på Ålands cancerförening), Mathias Gruner.

Screeningen för mag-tarmcancer snart i gång

Screeningen för mag- och tarmcancer kommer i gång inom oktober månad, då börjar hemprovtagningspaket skickas hem till alla 60-74-åringar på Åland.

Tillvägagångssättet för provtagningen  är man får lämna ett avföringsprov som sedan postas iväg eller lämnas in till Bimelixlaboratoriet på Medimar.

–Det man letar efter är tecken på blod i avföringen. Inom åldersintervallet förväntas ca 3,8 procent vara positiva för blod i avföringen. Av dessa förväntas ca 3,3 procent ha en cancer och cirka 26 procent ett tidigt förstadium till cancer. Dessa 3,8 procent kallas sedan till koloskopiundersökning på Medimar och om nödvändigt skickas de vidare för utredning till ÅHS, säger Medimars vd Mathias Grunér.

Gun-Mari Lindholm är ordförande för Ålands cancerförening och hon säger att Åland är en föregångare i landet på det här området.

-Vi är första landskapet i landet med att screena hela populationen, vi är otroligt glada att få starta upp, säger Gun-Mari Lindholm.

Svar väntas man få inom en månad och det är viktigt att skriva provtagningsdatum på provröret.

Projektet som är en pilotundersökning på fyra år är ett samarbete mellan cancerföreningen, Medimar och ÅHS.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »