• Sanna Marin, foto: Jukka-Pekka Flander
Nyhetsnotisen i ljudform:
Publicerad: onsdag, 4 december, 2019 - 14:02, uppdaterad: onsdag, 4 december, 2019 - 17:13

Sanna Marin favoritkandidat som nästa statsminister

Socialdemokraternas viceordförande Sanna Marin är finländarnas favorit som statsministerkandidat sedan det i går blev klart att Antti Rinne stiger av.

Cirka 30 procent av finländarna tycker att Sanna Marin är den bästa kandidaten för uppdraget bland socialdemokraterna. Det visar en gallup som Helsingen Sanomat låtit göra och där man frågat vilken socialdemokrat som lämpar sig bäst för jobbet. Näst populärast är Antti Lindtman på 12 procent som också meddelat att han ställer sig till förfogande. Även socialdemokraterna Eero Heinäluoma och Jutta Urpilainen fick ett stöd på 12 procent var i gallupen, trots att de inte sagt att de ställer upp.

En rundringning som tidningen Uutissuomalainen har gjort visar att ordföranden för socialdemokraternas riksdagsgrupp Antti Lindtman är den populäraste kandidaten för statsministeruppdraget bland socialdemokraterna själva. Uutissuomalainen nådde 12 av de 13 lokala ordförandena. Av dem stöder hälften, sex stycken Lindtman. En av ordförandena vill se Sanna Marin som nästa statsminister.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.