Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 april, 2021 - 14:37Uppdaterad: fredag, 23 april, 2021 - 16:26
  • När flygfältet hålls stängt för renovering försämras villkoren för canceratienter som får strålbehandling i Åbo. Foto: Malin Lundberg

Sämre villkor för cancerpatienter

Nu finns en plan för hur patienttransporterna och transporter av olika prover och blod kan ordnas under den period som Mariehamns flygplats renoveras mellan den 16 maj och den 3 juli.

Cancerpatienterna som får strålbehandling i Åbo får en mer obekväm vardag och blir i högre grad tvungna att under veckorna övernatta i Åbo.

-Men i stort finns lösningar på problemen och jag vågar säga att riskerna är minimerade under de här veckorna. Superpuman kommer att finnas tillgänglig vid kritiska situationer, säger Wille Valve, ordförande för ÅHS styrelse.

Man tittar dessutom på en lösning att ta in sjöflygplan med plats för 8-9 patienter.

-Vi har hittills bara begärt in en option så det är långt ifrån säkert att det blir av, säger han.

Han påpekar att flygplatsstängningen är en till orsak att försöka hålla nere antalet åländska coronafall.

-Alla behöver följa restriktionerna och hålla sina karantäner, för om vi skulle få ett stort coronautbrott då leder det till ökad intensivvård och en mycket stor anstränngning för vården, säger Wille Valve.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »