Publicerad: onsdag, 12 augusti, 2020 - 06:36Uppdaterad: onsdag, 12 augusti, 2020 - 10:49
  • Det har blivit ett försämrat siktdjup i Lumparn. Foto: Linn Engström.

Sämre vattenkvalitet än vanligt i Lumparn

Husö biologiska station har i år iakttagit sämre vattenkvalitet än normalt i havsfjärden Lumparn.

När resultatet av årets inventeringar jämförts med tidigare data märker man ett försämrat siktdjup och en ökad förekomst av alger. På lång sikt ser man också förändringar i undervattensvegetationen, berättar karterare Lisa Valkonen.

- Den regniga hösten och varma vintern ledde till att mer näring rann ut i vattnet än normalt. Dessutom har den varma försommaren orsakat en tidigare algblomning, säger Lisa Valkonen, som berättar att läget är värst i norra Lumparn.

Enligt amanuens Tony Cederberg vid Husö biologiska station är det måttlig status, vilket innebär att man ser tydliga tecken på mänsklig verksamhet, på omkring 80 procent av Ålands vattenareal i den senaste klassificeringen från 2018. De årliga variationerna kan vara stora, så därför baserar man klassificeringarna på sex års data.

- Även om det ser sämre ut i Lumparn detta år, innebär det inte att det behöver vara lika illa nästa år, säger Tony Cederberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »