Publicerad: torsdag, 14 januari, 2021 - 18:02Uppdaterad: torsdag, 14 januari, 2021 - 18:04
  • Fredrik Karlström vid Steel FM-hjälpen 2018. Foto: Nina Smeds, ÅRTV

SAMLINGSARTIKEL: Karlström: "Det finns inget försvar"

UPPDATERAD TORSDAG 18:00: "Det var ett aktivt val jag gjorde men nu i efterhand kan jag konstatera att mitt beslut inte var det bästa". Det säger näringsminister Fredrik Karlström (MSÅ) om att han valde att bryta den rekommenderade karantänen på sju dagar efter att ha firat jul i Sverige.

Karlström säger att han kände sig frisk och att alla som han tänkt besöka var friska. Hälsovårdsmyndigheter har under lång tid upprepat att coronaviruset kan smitta både flera dagar innan symptomen sätter in, och att man dessutom kan vara symptomfri smittobärare under sjukdomsförloppet (se nedan).

Trots det valde han att inte informera de som närvarade på SteelFM-hjälpen att han rest till Sverige och att han valt att inte följa karantänsreglerna när han kom hem. Väl hemkommen bar han inte ansiktsskydd, och testade sig inte heller.

- Det finns inget försvar för att man bryter mot rekommendationerna, jag har gjort fel och då får man stå för det och så får man ta konsekvenserna av det, säger Karlström.

UPPDATERING: Under torsdagen fortsatte bevakningen av Fredrik Karlströms val att inte följa regeringens bestämmelser. I Åland idag pratade vi med med professorn i statskunskap vid Åbo Akademi i Vasa, Göran Djupsund. Vi hade också lantrådet Veronica Thörnroos på besök i vår studio för ett mer djuplodande samtal, dels om näringsminister Karlströms val, men också om kommande regeljusteringar.

Fotnot: Du hittar Ålands hälso- och sjukvårds samlade Corona/Covid 19-information här, och landskapsregeringens regel- och rekommendationssamling här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »