Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 juli, 2020 - 17:12Uppdaterad: måndag, 6 juli, 2020 - 10:51
  • Birka Cruises lägger ner. Foto: Malin Henriksson

SAMLINGSARTIKEL: Birka Cruises lägger ner

Eckerökoncernen har beslutat att lägga ner dotterbolaget Birka Cruises Ab.

Bolaget har bedrivit trafik på linjen Mariehamn-Stockholm i 49 år, senast med fartyget Birka Stockholm.

Nu inleds MBL-förhandlingar (lagen om medbestämmande i arbetslivet), totalt berörs 509 medarbetare varav ungefär hälften är finländare. 43 av dem arbetar på huvudkontoret i Stockholm och 466 ombord.
- Coronapandemin är huvudorsaken. Den här verksamheten har under en längre tid haft svag lönsamhet och nu ser vi ingen annan möjlighet än att lägga ner, säger Eckerökoncernens vd Björn Blomqvist.

Alla inbokade gäster kontaktas personligen.

Birka Cruises vd Tomas Karlsson uppskattar att hälften av den berörda personalen är ålänningar. Beslutet om att lägga ned verksamheten har fattats under denna vecka.

 -Vi har sedan fartyget togs ur trafik i mitten av mars fokuserat på att dels minimera kostnaderna då det var omöjligt att veta hur länge pandemin skulle vara, dels har vi under en lång tid fokuserat på att hitta lösningar på vad fartyget kunde göra i stället. Tyvärr kom vi till den slutsatsen att det här tyvärr är den lösningen som måste meddelas, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »